Újra megnyílt a világ legrégebbi temploma

Hivatalosan is újranyitották a világ legrégebbiA neandervölgyiekhez köthető eddigi legrégebbi faeszközöket tárták fel. ismert, mintegy 12 ezer éves templomÚjjáéled a vízzel elárasztott Bözödújfalu temploma. át, Göbekli Tepét, mely a délkelet-törökországi Sanliurfa tartományban található. A világhírű régészeti lelőhelyet 2016 júniusában az örökségvédelmi és modernizálási munkálatok miatt zárták le a látogatók elől.

Mindeközben kialakítottak a helyszínen egy látogatóközpontot és egy kilátóteraszt, valamint egy 4000 négyzetméteres acél tetőszerkezet is emeltek a lelőhely fölé, hogy megvédje azt az időjárás viszontagságaitól.

Közzétette: Göbekli Tepe – 2019. január 11., péntek

 

Göbekli TepeLenyűgöző helyszínekkel bővült a világörökségek listája. (“Pocakos-domb”) a kőkorszakban, mintegy 12 ezer évvel ezelőtt épült. Az épületmaradványok között a legfigyelemreméltóbbak az akár hat méternél is magasabb oszlopok, amelyekbe az alkotók vadon élő állatok képeit faragták. A lelőhely tudományos feltárása 1995-ben kezdődött. Klaus Schmidt német archeológus és történész 2014-es halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. áláig vezette az ásatásokat.

Forrás: Wikimedia Commons/Teomancimit

Göbekli Tepe monumentális körtemplomának feltárása során rengeteg különböző méretű kőfaragvány került elő: találtak mészkő állatfigurákat, ahogy olyan díszes kovakőnyílhegyeket, amelyeket stilizált rókaBetiltják a szőrmefarmokat Csehországban. - és madárMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. ábrázolások ékesítettek. Apró Vénusz-szobrokat, de nagyméretű domborműŐsi kalendáriumként szolgálhattak a 3200 éves hettita sziklaszentély domborművei. veket is találtak, valamint T-alakú mészkőtömböket, amelyeket stilizált emberábrázolásnak tartanak a szakértők.

Forrás: Wikimedia Commons/Teomancimit

Az ásatásokon dolgozó szakemberek szerint “példa nélküli a neolitikumi műtárgyak sokszínűsége. Egy ilyen ősi lelőhelyen primitív kőszobrokat várna az ember, de meglepően kifinomult ábrázolásokkal is találkozni lehet”. E leletek tanúsága szerint Göbekli Tepe nemcsak egy templom, hanem itt működött a világ legrégebbi szobrászműhelye is, ez volt a képzőművészet bölcsője”.

Forrás: Wikimedia Commons

Recep Tayyip Erdogan török elnök az avatáson azt mondta: Göbekli Tepe annyira fontos lelőhely, hogy át kell írni miatta az emberiség történelmét. Az itt feltárt leletek abba a folyamatba engednek bepillantást nyújtani, hogy miként jelent meg az emberekben a közösségi élet igénye. A prehisztorikus Göbekli Tepét 18. törökországi helyszínként tavaly júliusban vette fel az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. ) a világörökségi listára.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!