Új képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról

Közzétette az első felvételeket a PlútóKilenc év után célegyenesbe ért a NASA Plútó-missziója. ról és holdjáról, a Charonról az amerikai űrkutatási hivatal (NASAVízóceán lehet a Titán mélyén. ), melynek New HorizonsKilenc év után célegyenesbe ért a NASA Plútó-missziója. nevű űrszondája kedden minden eddiginél közelebb jutott a törpebolygóNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. hoz. “A PlúÉszak-Amerika lélegzetelállító tájaira kalauzolnak el a világjáró fotós gyönyörű fotói. ról készült közeli felvételen olyan magas jéghegyek láthatók, mint a Sziklás-hegység, a Charonon olyan szakadékok, melyek hatszor mélyebbnek tűnnek, mint a Grand CanyonÖnkénteseket keres az amerikai Grand Canyon Nemzeti Park a bölények kilövésére. ” – írja a NASA. A tudósok különösen meglepődtek azon, hogy a Plútóról teljesen hiányoznak a becsapódások kráterei. Ez arra utal, hogy az égitest mégsem az a halott jéggömb, aminek sokan vélik, hanem geológiai szempontból ma is aktív, felszínét nem az űrtárgyakkal való ütközések alakítják, hanem a belső hő – közölte a kutatócsoport.

A közeli felvételen látható egy körülbelül egy több tíz kilométeres, 3400 méter magas hegyvonulat. A tudósok szerint a csúcsok csupán 100 millió évesek, míg az égitest maga 4,5 milliárd éves. “Ki gondolta volna, hogy jéghegyeket találunk rajta?” – mondta Hal234 kilós óriáshalat fogott egy férfi. Weaver, a projekt egyik tudósa.

pluto

Fotó: NASA

A képen nem találtak egyetlen becsapódási krátert sem. John Spencer, a Southwest Kutatóintézet tudósa úgy vélte, ez fordulópontot jelent a NaprendszerVízóceán lehet a Titán mélyén. szélén, a Kupier-övben található, más fagyott égitestek kutatásában, mivel azt sugallja, hogy a törpebolygó belseje geológiailag tevékeny lehet. A hő, mely a Plútó felszínét formálhatja, talán radioaktív anyag bomlásából szárazik – vélték a kutatók. Az is lehet, hogy egy felszín alatti óceánKonyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. fokozatos fagyása bocsátja ki ezt az energiát.

A másik közzétett fotón a Plútó legnagyobb holdja, a CharonKözzétették az eddigi legjobb minőségű felvételeket a Plútó holdjáról. látható az eddigi legnagyobb felbontásban. A Charon nagyjából feleakkora, mint a Plútó, szakadékegyüttese a Grand Canyon hosszának mintegy kétszerese.

charon

Az eddigi legjobb Plútó-fotókat a HubbleMosolygó galaxisformációt örökített meg a Hubble űrteleszkóp. űrteleszkóp készítette, de ezek csupán elmosódott felvételek voltak. A New Horizons űrszondája már a megközelítés során olyan felvételt készített a törpebolygóról, ami látványosan mutatta meg a misszió jelentőségét. Az alább látható felvétel bal oldalán az látható, hogy milyen volt a Plútóról készül legjobb fotó májusban, jobb oldalán pedig az, hogy milyen volt a törpebolygó a megközelítésekor.

pluto-regen-most


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!