Hasonlóan sok mikroműanyag található a gleccsereken, mint az óceánok fenekén

Több millió műanyagrészecskét hagynak hátra a gleccsereken a hegymászó turisták: ugyanannyi mikroműanyagHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. található már ott, mint a tengerpartokon és az óceánok fenekén – számolt be egy olasz vezetésű kutatócsoport az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) közgyűlésén Bécsben.

Forrás: Wikimedia Commons/Gnomefilliere

Roberto Sergio Azzoni, a Milánói Egyetem kutatója szerint a műanyagHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. nagy része a turisták felszereléséből és ruházatából származik. Azzoni és kollégái a Stilfser Joch Nemzeti Parkban lévő Forni gleccserTöbb száz méteres jéghegy vált le egy chilei gleccserről. felszínét vizsgálták át műanyagrészecskék után kutatva. Ez mintegy 11 négyzetkilométerével OlaszországKülönleges korallzátonyt fedeztek fel Olaszország partjainál. egyik legnagyobb és leglátogatottabb gleccsere.

A kutatók Forni gleccsert vizsgálták át műanyagrészecskék után  (Forrás: Wikimedia Commons/Marcobarci)

Hogy a minták biztosan tiszták maradjanak és ne fertőződjenek meg, a kutatók tiszta pamutból készült zöld műtősköpenyben és fapapucsban járták a gleccsert és műanyag tető nélküli üvegekbe, fém kanalakkal helyezték a jégfelszínből vett mintákat. A laboratóriumban meghatározták a mintákban lévő részecskék mennyiségét és megvizsgálták, melyik anyag milyen szerkezettel rendelkezik.

A gleccseren kilogrammonként 74 műanyagrészecskét találtak a jégben. Ez hasonló ahhoz a mennyiséghez, amennyi a tengerfenéken és a vízpartokon található. A tudósok becslései szerint a teljes Forni gleccseren 131-162 millió mikrorészecske lehet.

Forrás: Università degli Studi di Milano

A kutatók a műanyag minden lehetséges formáját megtalálták: poliésztert, poliamidot, polietilént és polipropilént. A részecskék kétharmada rost formájában volt megtalálható, tehát a turisták funkcionális ruházatából származhatott – mondta Azzoni.

A maradék egyharmadot apró töredékek alkották, amelyeket részben a szélVeszélyes mikrobákkal hintik be az Alpokat a Szahara felől érkező szelek. szállított a magasba, részben a hegymászók vitték magukkal. Ha a műanyag egyszer feljutott a hegyre, többé szinte el sem tűnhet onnan – fejtették ki a kutatók. A gleccser nagy felületén a szemétHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. összegyűlik, de alig akad gleccserfolyam vagy olvadásÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. , amely lehordaná azt.

Forrás: NPS 
Forrás: Wikimedia Commons/Alonzo Lyons

Miközben a gleccsereken lévő műanyag mennyisége viszonylag könnyen megállapítható, a tengerekben jóval nehezebb a kutatók dolga. A felszínen az évente a vízbe kerülő 4-12 millió tonna műanyagból “mindössze” 250 tonna úszik, tehát több mint 99 százalék valahol a mélyben van.

Alethea Mountford, az angliai Newcastle-i Egyetem kutatója és munkatársai számíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. géppel modellezték, hol lehet a szemét. Az úszó műanyag a felső száz méteren marad, a többi lesüllyed és az áramlatok révén a tengerfenék legmélyebb területeire is eljut. A Földközi-tenger, az Indiai-óceán és a dél-ázsiai tengeri régiók üledékeiben például emiatt nagy koncentrációban található műanyag.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!