Több száz tobzoskát találtak lefagyasztva egy indonéz férfi házában

Több mint 650 lefagyasztott tobzoskát találtak az indonéz rendőrök JávaBledug Kuwu - Iszapvulkán Jáva szigetén. szigetén egy 55 éves férfi házában. Az elpusztított, védett állatokat műanyagba csomagolva, öt nagy fagyasztóládában tartotta a férfi. A hatóságok azt követően hajtották végre a rajtaütést, miután több helyi is bejelentést tett arról, hogy gyanússá vált számukra a szomszédjuk birtokában lévő egyre több fagyasztó.

tobzoska-fagyaszto

A súlyosan veszélyeztetettA remény szikrája - több állatfajt is sikerült visszahozni a kihalás széléről. tobzoskák elpusztításával és lefagyasztásával gyanúsított férfit őrizetbe vették. Amennyiben bűnösnek találják akár öt éves börtönbüntetésre is számíthat, valamint több milliós bírságot is kiszabhatnak rá a vadvédelmi törvény megsértése miatt. A letartóztatott férfi egyébként azzal védekezett, hogy a tobzoskák nem az övéi, hanem az egyik barátja kérte meg, hogy tárolja őket, mivel neki sok fagyasztója van.

A tobzoskákat a kihalásMár a zsiráfok is veszélyben vannak. veszélye fenyegeti, mivel a kínaiak előszeretettel fogyasztják ínyencfalatként a különlegesSzínpompás mókus ugrál az ágakon az indiai erdők mélyén. állatokat. A Természetvédelmi VilágszövetségZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. (IUCN) becslései szerint a tobzoskaalakúak (Pholidota) mind a nyolc faja a kihalás szélére sodródott. Ezeket az állatokat sokan feltételezett gyógyító erejük miatt fogyasztják.

“A 21. században nem kellene már olyan állatokkal táplálkoznunk, amelyeket a kihalás veszélye fenyeget” – mondta JonathanJonathan, a világ egyik legöregebb teknőse az 1900-as évek elején és napjainkban. Baille, a IUCN kutatócsapatának vezetője. A világszervezet már többször felszólította az érintett országokat, többek között Kínát és Vietnamot, hogy vessenek véget a tobzoskák illegális kereskedelmének.

tobzoskaFotó: Wikipedia/Dushy Ranetunge

A tobzoskák kihalásával egy 80 millió éves evolúciós fejlődés érne véget. Ezek az állatok a ragadozóÚgy harapott a kardfogú, mint egy házimacska. k mellett külön rendet alkotnak az állatvilágban. Nagy szarupikkelyek alkotta páncéljukkal a tobzoskák különleges állatok. Veszély esetén golyóvá gömbölyödnek, a teljes fedést biztosító szaruréteg pedig megvédi őket a támadótól. Méretük 30 és 150 centiméter között változik, súlyuk 2 és 35 kilogramm között mozog. Az éjszaka aktív emlősök főleg rovarokkal táplálkoznak. Négy alfajuk Délkelet-Ázsiában, négy pedig Afrikában fordul elő. Legveszélyeztetettebb a kínai vagy bengáli tobzoskaMegdöbbentő méreteket ölt a tobzoskák illegális kereskedelme. (Manis pentadactyla) és a jávai tobzoska (Manis javanica). Ezeknek az alfajoknak a nősténye ellésenként egyetlen utódot hoz világra – miközben terhessége néhány hónaptól kezdve akár több mint egy évig is eltarthat.

tobzoska-2Fotó: Wikipedia/Sandip kumar


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!