Több száz életet mentett meg a kutya, aki kiszagolja a daganatokat

Daisyt, a tízéves labradorTenger közepéről mentettek ki egy rémült labradorkölyköt [videó]. szukát eredetileg süketek segítésére képezték ki, később azonban más feladatokat kapott. Brit kutatók ugyanis felfedezték, hogy az ebek képesek kiszagolni a tumorsejteket. A szakemberek először azt vették észre, hogy a négylábúak felismerik a húgyhólyagrákban szenvedők vizeletéből származó tumorsejteket, mostanra azonban arra is fény derült: kedvenceink az emberi bőr- vagy mell daganatot is kiszimatolják. Daisyt  így arra tanították be, hogy jelezze, ha rákos sejteket érez a betegeken.

2

A tehetséges aranyszínű labrador, Daisy, különlegesHihetetlen barátság alakult ki egy szarka és az őt megmentő család között. szimatának köszönhetően  már 551 ember életét, többek között gazdája életét is megmenthette.

„Daisy viselkedése velem szemben egyik napról a másikra változott meg. Először arra figyeltem fel, hogy a mancsát folyton a mellkasomra rakja, majd később az orrával kezdett bökdösni. Valahányszor lelöktem őt magamról, mindig visszajött” – mondta a kutyaEgy Golden retriever, aki másképp értelmezi az engedelmességi verseny szabályait. gazdája Claire, aki elárulta, kutyája különös viselkedésének köszönhetően jobban odafigyelt magára.

„Néhány héttel később épp zuhanyoztam, amikor a mellemben észrevettem egy aprócska csomót. Legfeljebb egy borsszem nagyságú lehetett, én mégis azonnal orvoshoz rohantam vele.” Az ezt követő vizsgálatok kimutatták, hogy Claire-nek kezdődő mellrákja van. „Elképesztő szerencsém volt, hiszen a korai diagnózisnak köszönhetően már jóval azelőtt megoperáltak, hogy a rák tovább terjedhetett volna” – mondta az asszony.

1

A tízéves labrador azonban nem csak gazdáját, de további 551 embert mentett meg különleges szimatának köszönhetően. Hihetetlen, de Daisy orra 93 százalékos pontossággal meg tudja állapítani, hogy valakiben vannak-e rákos sejtek, vagy sincsenek. Daisyt, aki jelenleg egy 12 kutyából álló csapat kiképzésében segédkezik, nagyszerű eredményei miatt a közelmúltban ki is tüntették.

3

4

Daisy a kitüntetésén Károly hercegékkel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!