Több izlandi vulkán is kitörni készül

Kitörésre készül az izlandi Katla vulkánEgész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt. , brit és izlandi kutatók szerint a tűzhányó nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsMedvecsalád szegődött egy túrázó mellé Alaszkában. át ki.

Ez a vulkán aktivitására utal” – mondta Evgenia Ilyinskaya, a Leedsi Egyetem kutatója. Hozzátette, hogy ennek a gázmennyiségnek a felszabadulását valószínűleg magmaMegoldották a szupervulkánok egyik nagy rejtélyét. felgyülemlése okozza.

Forrás: USGS/NASA LANDSAT

A munkájukról a Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban beszámoló szakértők repülőgéppel végzik a méréseket. A Katla a szigetország déli részén található, mintegy 20 kilométerre északra az EyjafjallajökullIzland - a vulkánok és gejzírek országa. tűzhányóMegoldották a szupervulkánok egyik nagy rejtélyét. Intenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. l, amely 2010-ben kitörésMegoldották a szupervulkánok egyik nagy rejtélyét. ével az Atlanti-óceán teljes északi térségének légi közlekedését megbénította.

Forrás: Wikimedia Commons/NASA/Earth Observatory/Rob Simmon

A Katla a történelmi adatokat nézve általában 40-80 évente tör ki, ez utoljára 1918-ban következett be.

“A kitörése már esedékes. Tudjuk, hogy ki fog törni, de nem tudjuk, mikor” – mondta Sara Barsotti, az Izlandi Meteorológiai Szolgálat munkatársa. Kitöréskor a hamu akár 30 kilométer magasra is kilövellhet az atmoszférába.

Forrás: Wikimedia Commons/Max Haase

A geológusok napi méréseik során nem találtak riasztó változásokra utaló jeleket. A nagy szén-dioxidA fiatal erdők rejtik a világ szárazföldi széndioxid-elnyelő területeinek többségét. -mennyiség azonban figyelemfelkeltő. Ilyinskaya figyelmeztetése szerint a kutatóknak szemmel kell tartaniuk a Katlát. “Más, például hawaiiEgész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaiin a Kilauea vulkán kitörése miatt. vagy alaszkai vulkánokról tudjuk, hogy a szén-dioxid-kibocsátás hetekkel vagy évekkel is megelőzheti a kitörést” – mondta a kutató.

Nem a Katla az egyetlen tűzhányó, amelyet az izlandi kutatók figyelemmel kísérnek. A Hekla és az Öraefajökull is bármikor kitörhet.

Forrás: Wikimedia Commons/Boaworm

Az Eyjafjallajökull tűzhányó 2010-es kitörése:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!