Találkozás egy békés tengeri óriással – hatalmas cetcápa lepte meg a búvárokat

Fantasztikus élményben volt része egy búvárcsapatnak, amikor a floridai West Palm Beach közelében merültek és legnagyobbA világ legnagyobb ócenáriuma Szingapúrban. örömükre egy hatalmasTúlméretezett kutyák. cetcápával találkoztak a mélyben.

A felvételt készítőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. je, Keith Brock azt mesélte, hogy az utolsók közt indultak vissza, s nagy szerencséjükre a felszínre emelkedés közben éppen feléjük úszott a tengeri óriásÓriási holdhal tetemét sodorta partra a víz egy ausztráliai strandon. , egy kisebb halrajjal a nyomában. A békés cetcápaA tengerek óriásait veszélyeztetik a műanyag mikroszemcsék. több tucat remora és cobia társaságában úszott el mellettük. A búvárok ámulva figyelték a lenyűgöző tengeri élőlényt, és mint mondták, hihetetlenVéletlenül egy búvárt is bekapott a halrajból lakmározó hatalmas bálna. ül boldogok voltak, hisz nem mindennapi kalandban lehetett részük.

VIDEÓ:

A cetcápa

A cetcápa a Föld összes trópusi és mérsékelt övi, melegebb vizű tenger1500 éve nem tapasztalt oxigénhiány alakult ki a Balti-tenger partjainál. ében fellelhető.  A legnagyobb jelenleg élő halfaj,  s egyes kutatások szerint élettartama akár 70 év is lehet.

Az óceánok nyílt vizeit részesíti előnyben, de időnként megfigyelhető a partok közelében is. A cetcápa átlagos testhossza 6-9 méter, de előfordulnak ennél jóval nagyobb példányok is. A sekély vizekben planktonnal és garnélaszerű tengeri gerinctelen állatokkal, krillekkel táplálkozik. Hatalmas méretei ellenére mégsem ragadozó, a vízből szűri ki az állati planktont: kitátja a szájA kérgesteknős különleges fűrész-szerű fogsora. át, amelyen keresztül befolyik a vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. , tele milliónyi apró élőlénnyel. A plankton a szájában marad, a víz pedig a kopoltyúnyílásain keresztül távozik.

Táplálkozási és szaporodási célból a cetcápa hosszú vándorutakat tesz meg. Szaporodásáról szinte semmit sem tudunk; a kutatóknak eddig még nem sikerült megfigyelni sem a párosodását, sem az ellését.

A hatalmas tengeri élőlényRitka tengeri élőlényeket tartott ketrecekbe zárva, kikötözve egy indonéz halász. az emberre veszélytelen. Nagyon nyugodt természetHatalmas repedés keletkezett Mexikóban. ű, néha még azt is hagyja, hogy a búvárok rácsimpaszkodva vitessék magukat, ezt azonban a kutatók és állatvédők erősen ellenzik, mivel megzavarhatja az állat viselkedését. A fiatal példány a felnőttnél is békésebb, olykor szívesen játszik a búvárokkal. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint – melyek a hosszú élettartamát és a késői ivarérettségét veszik számításba –, ez a cápa400 évig is élhet a grönlandi cápa, a világ leghosszabb életű gerincese. sebezhető fajnak minősíthető.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!