Találkozás egy békés tengeri óriással – hatalmas cetcápa lepte meg a búvárokat

Fantasztikus élményben volt része egy búvárcsapat néhány tagjának, akik a floridai West Palm Beach közelében merülve egy hatalmasTúlméretezett kutyák. cetcápával találkoztak a mélyben.

Keith Brock, illetve a felesége, Brittany, az unokahúguk és a velük tartó búvároktató, Craig Buss, az utolsók közt indultak vissza, s nagy szerencséjükre a felszínre emelkedés közben éppen feléjük úszott a tengeri óriás, egy kisebb halrajjal a nyomában. A békés cetcápaVédett cetcápát fogtak ki a tudatlan kínai halászok. több tucat remora és cobia társaságában úszott el mellettük. A búvárok ámulva figyelték a lenyűgöző tengeri élőCsodálatos látvány - ilyen, amikor a bálnák szivárványt fújnak a levegőbe. lényt, és mint mondták, hihetetlenül boldogok voltak, hisz nem mindennapi kalandban lehetett részük. A különlegesA világ első mindenevő cápafaját azonosították a kutatók. találkozást videóra is vették.

VIDEÓ:

A cetcápa

A cetcápa (Rhincodon typus) világ második legnagyobb hala. A porcos halakJégbe fagyott halak ezrei fölött korcsolyáztak egy japán élményparkban. osztályának a rablócápaA világ első mindenevő cápafaját azonosították a kutatók. -alakúak rendjébe és a cetcápafélék családjába tartozó egyetlen faj. A Föld összes trópusi és mérsékelt övi, melegebb vizű tengerAlga invázió a Sárga-tengeren. ében fellelhető. Egyes kutatások szerint élettartama akár 70 év is lehet.

Az óceánok nyílt vizeit részesíti előnyben, de időnként megfigyelhető a partok közelében is. A cetcápa átlagos testhossza 6-9 méter, de előfordulnak ennél jóval nagyobb példányok is. A sekély vizekben planktonnal és garnélaszerű tengeri gerinctelen állatokkal, krillekkel táplálkozik. Hatalmas méretei ellenére mégsem ragadozó, a vízből szűri ki az állati planktont: kitátja a szájA kérgesteknős különleges fűrész-szerű fogsora. át, amelyen keresztül befolyik a vízHullámok, mint gyönyörű fagyott szobrok. , tele milliónyi apró élőlénnyel. A plankton a szájában marad, a víz pedig a kopoltyúnyílásain keresztül távozik.

Táplálkozási és szaporodási célból a cetcápa hosszú vándorutakat tesz meg. Szaporodásáról szinte semmit sem tudunk; a kutatóknak eddig még nem sikerült megfigyelni sem a párosodását, sem az ellését. A hatalmas tengeri élőlényEgy több mint három méteres óriáskalmár haláltusáját fotózták le Spanyolországban. az emberre veszélytelen. Nagyon nyugodt természetŐsi erdő a víz alatt - 50 ezer éves mocsári ciprusokra bukkantak. ű, néha még azt is hagyja, hogy a búvárok rácsimpaszkodva vitessék magukat, ezt azonban a kutatók és állatvédők erősen ellenzik, mivel megzavarja az állat viselkedését. A fiatal példány a felnőttnél is békésebb, olykor szívesen játszik a búvárokkal. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint – melyek a hosszú élettartamát és a késői ivarérettségét veszik számításba –, ez a cápa sebezhető fajnak minősíthető.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!