Színpompás virágtenger borítja a chilei Atacama-sivatagot

Miután heves esőMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. k csaptak le ChileSzokatlan hóesés bénította meg Chile fővárosát. északi részére, virágba borult a világ legszárazabb sivatagCsodálatos tavaszi virágok a Namaqualand sivatagban. ának tartott AtacamaFelderítették az Atacama-sivatag ködének történetét. egy kisebb része. A kietlen sivatagban általában 7 évente szokott előfordulni, hogy virágok nyílnak, most azonban mindössze két évvel az előző virágzás után ismét színpompás virágszőnyegVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. borítja a tájat. Az Atacama-sivatagA világ legkülönlegesebb sivatagjai. ezen részén az esőzés után 200-nál is több fajta virágCsodálatos tavaszi virágok a Namaqualand sivatagban. bontja ki szirmait, s a különlegesHárom évtized után visszatértek az óriáscápák Kalifornia vizeibe. látvány mindig turisták ezreit vonzza a vidékre.

A turisztikai ügynökség reményei szerint az elkövetkező hetekben további virágok is nyílnak majd, tovább színezve a tájat, ugyanis a különböző növényfajok eltMegkezdődött a világ legnagyobb optikai teleszkópjának építése. érő időben virágoznak. A helyiek egyébként “desierto florido”-nak, azaz virágzó sivatagnak hívják ilyenkor az Atacama esővel áztatott részét.

A Chile és PeruMegrongálta a híres Nazca-vonalakat egy eltévedt kamion. területén húzódó Atacama-sivatag az egyik legszárazabb hely a FöldÚj földtörténeti korban élünk. ön. A nedvességtől az egyik felén az AndokHogyan lehet életben maradni a világ legmagasabban fekvő településén?. , a másik felén a parti hegység védi. Az átlagos csapadékmennyiség a chilei régió egyes részein 3 mm/év, és volt olyan időszak, amikor 40 évig egyáltalán nem esett eső. Az Atacama 50-szer szárazabb, mint a kaliforniai Halál-völgyKilométereken át elnyúló tó jelent meg a Halál-völgy zord vidékén. . Annyira száraz, hogy a 6800 m-re is felemelkedő hegyek teljesen gleccsermentesek.

Forrás: ESO 
Forrás: Wikimedia Commons/ESO

A sivatagban viszont sok helyre tengeri köd kerül, amely elég nedvességet biztosít bizonyos növények, így a moszatok, zuzmók és egyes részeken a kaktuszok megélhetéséhez. A chilei AntofagastáRejtélyes tó keletkezett a tunéziai sivatagban. l délre fekvő részeken azonban a parti hegység megakadályozza a tengeri köd benyomulását. Az Atacama legszárazabb része egyébként a parti hegység és a Domeyko Kordillera között van, s az ottani talaj hasonlít a MarsFellőtték a NASA új Mars-szondáját. talajához.

Forrás: flickr/Valerio Pillar
Forrás: ESO/B. Tafreshi (twanight.org)

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!