Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket

Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére csaknem teljesen eltűnhetnek – számolt be róla a Tages-Anzeiger című svájci lap. Még a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett legnagyobb erőfeszítések árán sem lehet megakadályozni, hogy 2100-ra eltűnjön a svájci gleccserekMegdöbbentő fotók a Spitzbergák gleccsereinek zsugorodásáról. 80-90 százaléka, Matthias Huss, a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) glaciológusának elemzése szerint.

Fotó: flickr/Jo Simon

A kutató megállapításai szerint a svájci gleccserek kiterjedése a kis jégkorszak idején, 1850 körül volt a legnagyobb, területük akkoriban elérte az 1735 négyzetkilométert, ami megfelel Zürich kanton méretének. Mostanra azonban már csak 890 négyzetkilométer lett a gleccserek kiterjedése, 166 év alatt tehát a felére csökkent a méretük. A jégmennyiség is drámaian csökkent: becslések szerint 1850-ben még körülbelül 130 köbkilométer volt, 2016-ban viszont már 60 százalékkal kevesebb, mindössze 54 köbkilométer. Tavaly majdnem egy köbkilométernyi térfogatot, azaz mintegy 900 milliárd liternyi vizet veszítettek a gleccserek Svájcban.

Fotó: Wikimedia Commons/Thisisbossi
Fotó: Swiss Academy of Sciences

Mindez a gleccserek számának csökkenését is eredményezte: 1973-ban még 2150 gleccsert tartottak számon, jelenleg már csak 1400-at. A gleccserek olvadása érezhetően hozzájárul a tengerszint emelkedés2,3 méteres vízszintemelkedést jelenthet egy foknyi meleg. éhez is, ami 2100-ig 30-100 centiméter között lehet. A gleccserek évmilliók óta olvadnak, 20 ezer évvel ezelőtt például még SvájcEgy 75 éve eltűnt házaspár mumifikálódott teste került elő egy olvadó gleccserből. teljes területét jégGyönyörű jégbarlang Izlandon. fedte, az utóbbi 150 évben azonban felgyorsult az atmoszféra felmelegedése és ezzel együtt a gleccserek olvadása is.

Fotó: Wikimedia Commons/Pegasus2
Fotó: Wikimedia Commons/Lysippos


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!