Súlyosan veszélyeztetett faj lett a keleti gorilla, az óriáspanda azonban lekerült a listáról

A keleti gorillaElszállítása közben elpusztult Bantu, a híres hím gorilla. , a világ legnagyobb emberszabásúja súlyosan veszélyeztetettA kihalás szélén áll a világ legritkább és legkisebb delfinje. fajként került fel a Természetvédelmi VilágszövetségZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. vörös listájára, az óriáspanda viszont hosszú idő után többé nem tartozik ebbe a kategóriába. A nemzetközi szervezet vasárnap, a Hawaiin megrendezett kongresszusán kiadott jelentésében számolt be arról, ahogy az orvvadászat2022-re eltűnhetnek az elefántok egy tanzániai rezervátumból. miatt a keleti gorillákÍgy örültek a hónak a Nyíregyházi Állatpark gorillái. a kihalásA kihalása felé rohan a gepárd, a világ leggyorsabb állata. szélére sodródtak, ezért a faj felkerült a vörös listán szereplő mintegy 80 ezer állatfaj közé, amelyek közül csaknem 24 ezer fennmaradása van súlyos veszélyben. Az IUCN becslései szerint ötezer keleti gorilla élhet ma vadon, az elmúlt húsz évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja.

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/Fiver Löcker

A nagy majomfajok – a keleti gorilla, a nyugati gorilla, a borneóKülönleges állatvilág bújik meg a borneói esőerdő mélyén. i orangután, a szumátrai orangután, a csimpánz és a bonobo – közül csak az utóbbi kettő, a csimpánz és a bonobo nem tartozik a súlyosan veszélyeztetett fajokTavaly 163, korábban ismeretlen fajt fedeztek fel a Mekong térségben. közé, ám őket is a veszélyeztetett kategóriába sorolják. A keleti gorillák túlnyomó többsége KongóA kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó. ban él, és populációjuk védelmezése kemény küzdelmekbe kerül majd, mivel a térség helyzete politikailag bizonytalan. Amíg ez így marad, addig nincs más lehetőség, mint a helyi vadvédelem hathatósabb anyagi támogatása – mondta el Russell Mittermeier főemlőskutató, az IUCN főemlősökkel foglalkozó csoportjának vezetője.

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/Fiver Löcker

A Honoluluban zajló egyhetes konferencián több mint 180 ország mintegy kilencezer küldöttje vesz részt, több ország államfői szinten képviselteti magát. A szervezet jelentése szerint a kínai erőfeszítéseknek köszönhetően az óriáspanda kikerülhetett a súlyosan veszélyeztetett státuszból, jelenleg a “sebezhető” fajok közé sorolják a veszélyeztetett fajok körében.

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/Sheilalau

“A védelemre szoruló állatok közül ötven évig az óriáspanda volt a legkedveltebb. Az állat- és természetvédelem iránt elkötelezettek számára izgalmas újdonság, hogy a pandaSzépen cseperedik Franciaország első pandabocsa. most egy lépéssel távolabb került a kihalástól” – fogalmazott Marco Lambertini, a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnök-igazgatója. A statisztikai adatok szerint az óriáspandák száma az 1980-as évekbeli ezer példány alatti mélypontról napjainkra 1864 példányra ugrott. Az IUCN azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozásMinden negyedik természeti világörökségi helyszínt veszélyeztet a klímaváltozás. miatt a következő nyolcvan évben a pandák táplálékát adó bambusz 35 százaléka kipusztul, ami újabb válságba sodorhatja a populációt.

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/Chi King (GIANT PANDA/WOLONG/SICHUAN/CHINA)

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/jballeis

A jelentés megállapította, hogy Hawaiin az őshonos növények 90 százalékát a kipusztulás fenyegeti az invazív fajok, patkányok, galambok és nem őshonos növények elterjedése miatt. Afrikában pedig 2002 óta negyedével csökkent az alföldi, vagyis Burchell-zebra populációja.

Veszélyeztetett fajok
Hawaiin az őshonos növények 90 százalékát a kipusztulás fenyegeti (Fotó: Wikipedia/Jmblanco74)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!