Súlyosan veszélyeztetett faj lett a keleti gorilla, az óriáspanda azonban lekerült a listáról

A keleti gorillaElszállítása közben elpusztult Bantu, a híres hím gorilla. , a világ legnagyobb emberszabásúja súlyosan veszélyeztetettZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. fajként került fel a Természetvédelmi VilágszövetségZambia betiltja a nagymacskák vadászatát. vörös listájára, az óriáspanda viszont hosszú idő után többé nem tartozik ebbe a kategóriába. A nemzetközi szervezet vasárnap, a Hawaiin megrendezett kongresszusán kiadott jelentésében számolt be arról, ahogy az orvvadászat2022-re eltűnhetnek az elefántok egy tanzániai rezervátumból. miatt a keleti gorillákÍgy örültek a hónak a Nyíregyházi Állatpark gorillái. a kihalásA kihalása felé rohan a gepárd, a világ leggyorsabb állata. szélére sodródtak, ezért a faj felkerült a vörös listán szereplő mintegy 80 ezer állatfaj közé, amelyek közül csaknem 24 ezer fennmaradása van súlyos veszélyben. Az IUCNMár nem fenyegeti kihalás a barázdásbálnákat és a hegyi gorillákat. becslései szerint ötezer keleti gorillaMeggyászolják halott társaikat a gorillák. élhet ma vadon, az elmúlt húsz évben 70 százalékkal csökkent a faj populációja.

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/Fiver Löcker

A nagy majomfajok – a keleti gorilla, a nyugati gorilla, a borneóA tiltás ellenére továbbra is fakitermelés folyik a borneói orangutánok élőhelyén. i orangután, a szumátrai orangután, a csimpánz és a bonobo – közül csak az utóbbi kettő, a csimpánz és a bonobo nem tartozik a súlyosan veszélyeztetett fajokTavaly 163, korábban ismeretlen fajt fedeztek fel a Mekong térségben. közé, ám őket is a veszélyeztetett kategóriába sorolják. A keleti gorillák túlnyomó többsége KongóÚgy fotózkodnak az őket védelmező vadőrökkel a hegyi gorillák, mintha mi sem lenne természetesebb. ban él, és populációjuk védelmezése kemény küzdelmekbe kerül majd, mivel a térség helyzete politikailag bizonytalan. Amíg ez így marad, addig nincs más lehetőség, mint a helyi vadvédelem hathatósabb anyagi támogatása – mondta el Russell Mittermeier főemlőskutató, az IUCN főemlősökkel foglalkozó csoportjának vezetője.

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/Fiver Löcker

A Honoluluban zajló egyhetes konferencián több mint 180 ország mintegy kilencezer küldöttje vesz részt, több ország államfői szinten képviselteti magát. A szervezet jelentése szerint a kínai erőfeszítéseknek köszönhetően az óriáspanda kikerülhetett a súlyosan veszélyeztetett státuszból, jelenleg a “sebezhető” fajok közé sorolják a veszélyeztetett fajok körében.

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/Sheilalau

“A védelemre szoruló állatok közül ötven évig az óriáspanda volt a legkedveltebb. Az állat- és természetvédelem iránt elkötelezettek számára izgalmas újdonság, hogy a pandaSzépen cseperedik Franciaország első pandabocsa. most egy lépéssel távolabb került a kihalástól” – fogalmazott Marco Lambertini, a Természetvédelmi Világalap (WWF) elnök-igazgatója. A statisztikai adatok szerint az óriáspandák száma az 1980-as évekbeli ezer példány alatti mélypontról napjainkra 1864 példányra ugrott. Az IUCN azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy a klímaváltozásA veszélyben lévő fajok többségét meg lehetne menteni a klímaegyezmény megvalósulásával. miatt a következő nyolcvan évben a pandák táplálékát adó bambusz 35 százaléka kipusztul, ami újabb válságba sodorhatja a populációt.

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/Chi King (GIANT PANDA/WOLONG/SICHUAN/CHINA)

Veszélyeztetett fajok
Fotó: Wikipedia/jballeis

A jelentés megállapította, hogy Hawaiin az őshonos növények 90 százalékát a kipusztulás fenyegeti az invazív fajok, patkányok, galambok és nem őshonos növények elterjedése miatt. Afrikában pedig 2002 óta negyedével csökkent az alföldi, vagyis Burchell-zebra populációja.

Veszélyeztetett fajok
Hawaiin az őshonos növények 90 százalékát a kipusztulás fenyegeti (Fotó: Wikipedia/Jmblanco74)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!