Sokkal erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása, mint eddig gondolták

Új számítások szerint az eddig véltnél jóval erősebb volt a Tyrannosaurus rex harapása. Fogai nem lendületből sújtottak le az áldozatra, hanem különösen nagy nyomást fejtettek ki – írták a Scientific Reports című tudományos lapban megjelent tanulmányukban a Tallahassee-ben lévő Floridai Állami Egyetem kutatói, akik számíIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. gépes modellezéssel jutottak új adatokhoz.

Fotó: Wikipedia/Fritz Geller-Grimm
Fotó: Wikipedia/Ballista/Oxford University Museum of Natural History

Mivel a T. rex kúp alakú fogai nagyon robosztusak voltak és négyzetcentiméterenként több mint 30 tonnányi nyomást tudtak kifejteni, a hatalmasEgy gigantikus, az oroszlánnál hétszer nagyobb termetű ragadozó fosszíliájára bukkantak. ragadozó áldozatai csontjait felapríthatta és szétmorzsolhatta. Erre rajta kívül csak emlősök, például a farkasokA kutyák és a farkasok is felismerik, ha igazságtalanul bánnak velük. és a hiénák képesek, más hüllők nem.

Fotó: Wikipedia/research.amnh.org/Charles R. Knight

Ez a csonttörő képesség segítette a T. rexeket abban, hogy a nagy, szarvakkal rendelkező dinoszauruszokat és a csőrös állatokat is teljesen felemésszék. Így az óriáshüllők hozzájutottak az értékes ásványi sókhoz és a gerincvelőhöz is” – fejtette ki Paul Gignac paleontológus, a tanulmány társszerzője. A paleontológusok a T. rex harapásának modelljét az őshüllő állkapcsának anatómiája és a krokodilok és madarakMintegy hárommilliárd észak-amerikai madár tűnt el 1970 óta. izmai alapján fejlesztették ki. Ezek az állatok a dinoszauruszokA dinoszauruszok a feltételezettnél 20 millió évvel korábban jelenhettek meg bolygónkon. élő utódai.

MTI, Scientific Reports


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!