Socotra – A furcsa növények szigete

Socotra egy négy szigetből álló apró szigetcsoportGyönyörű légifelvétel a norvég Lofoten-szigetcsoportról. az Indiai-óceánon, 250 kilométerre Jementől. Socotra már kétezer éve lakott terület. Több mint 50.000 ember él a szigetcsoport fő szigetAz arab világ modern és monumentális építészeti csodái. én. A halászatMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. , az állattenyésztés és a földművelés az őslakosok elsődleges foglalkozása. A szigetcsoport legnagyobb tagját szintén Socotrának hívják, ez a szigetZanzibár elbűvölő szigetvilága. számos furcsábbnál furcsább növény otthona, melyek sehol máshol a Földön nem nőnek. Csak úgy mint a Galápagos5+1 érdekesség a páratlan szépségű Galápagos-szigetekről. szigetekEurópa legszebb szigetei. , ez a sziget is hemzseg ritkaRitka fekete flamingót filmeztek le Cipruson. növényekben, 825 ritka faj él itt, melyek több mint harmada endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen élő faj.

Socotra

Socotra

KülönlegesHatalmas előrelépés történt Déli-Georgia sziget páratlan élővilágának megmentésében. fajú növények miatt különleges fajú állatok élnek a szigeten. A hüllő fajok és a szárazföldi csiga fajok 95%-a sehol máshol a világon nem fordul elő. Az óceán élővilága is rendkívül változatos a sziget közelében, 253 zátony-építő korallTahiti - Francia Polinézia gyönyörű szigetvilága. faj, 730 féle partWhiteheaven Beach – Ausztrália legszebb tengerpartja. menti hal, valamint 300 különböző fajtájú rákVörös rákok látványos vonulása a Karácsony-szigeten. , homár és garnéla népesíti be a sziget vízivilágát. Socotra már 250 millió éve létező szigetcsoport, már azóta a különböző madarak, növények és állatok melegágya. A földrészektől való elszigeteltsége miatt a sziget növény-és állatvilága sohasem terjedt át a szárazföldekre.

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra egyik legszembetűnőbb növénye a sárkány vére fa, ami egy rendkívül furcsa kinézetű, esernyő alakú fa. Vörös nedvéről a régen itt élő őslakosok úgy hitték, hogy a sárkány vére. Gyógyszerként és festékként használták, a fából kinyert nedvet ma is festéshez és lakkozáshoz használják. A sziget másik különleges növénye az aloe, melyet gyógyászati és kozmetikai célokra használnak. További endemikus növények közé tartozik a Dorstenia gigas, Moraceae, a Dendrosicyos socotranus nevű uborkafa, a ritka Socotran gránátalma (Punica protopunica), az Aloe perryi és a Boswellia socotrana.

A furcsa növények szigete

A furcsa növények szigete

A furcsa növények szigete

A furcsa növények szigete

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!