Socotra – A furcsa növények szigete

Socotra egy négy szigetből álló apró szigetcsoportGyönyörű légifelvétel a norvég Lofoten-szigetcsoportról. az Indiai-óceánon, 250 kilométerre Jementől. Socotra már kétezer éve lakott terület. Több mint 50.000 ember él a szigetcsoport fő szigetAz arab világ modern és monumentális építészeti csodái. én. A halászatMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. , az állattenyésztés és a földművelés az őslakosok elsődleges foglalkozása. A szigetcsoport legnagyobb tagját szintén Socotrának hívják, ez a szigetZanzibár elbűvölő szigetvilága. számos furcsábbnál furcsább növény otthona, melyek sehol máshol a Földön nem nőnek. Csak úgy mint a Galápagos5+1 érdekesség a páratlan szépségű Galápagos-szigetekről. szigetekEurópa legszebb szigetei. , ez a sziget is hemzseg ritkaRendkívül ritka lávatavat fedeztek fel a Saunders-sziget havas vulkánján. növényekben, 825 ritka faj él itt, melyek több mint harmada endemikus, vagyis csak egy bizonyos élőhelyen élő faj.

Socotra

Socotra

KülönlegesHatalmas előrelépés történt Déli-Georgia sziget páratlan élővilágának megmentésében. fajú növények miatt különleges fajú állatok élnek a szigeten. A hüllő fajok és a szárazföldi csiga fajok 95%-a sehol máshol a világon nem fordul elő. Az óceán élővilága is rendkívül változatos a sziget közelében, 253 zátony-építő korallTahiti - Francia Polinézia gyönyörű szigetvilága. faj, 730 féle partWhiteheaven Beach – Ausztrália legszebb tengerpartja. menti hal, valamint 300 különböző fajtájú rákVörös rákok látványos vonulása a Karácsony-szigeten. , homár és garnéla népesíti be a sziget vízivilágát. Socotra már 250 millió éve létező szigetcsoport, már azóta a különböző madarak, növények és állatok melegágya. A földrészektől való elszigeteltsége miatt a sziget növény-és állatvilága sohasem terjedt át a szárazföldekre.

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra egyik legszembetűnőbb növénye a sárkány vére fa, ami egy rendkívül furcsa kinézetű, esernyő alakú fa. Vörös nedvéről a régen itt élő őslakosok úgy hitték, hogy a sárkány vére. Gyógyszerként és festékként használták, a fából kinyert nedvet ma is festéshez és lakkozáshoz használják. A sziget másik különleges növénye az aloe, melyet gyógyászati és kozmetikai célokra használnak. További endemikus növények közé tartozik a Dorstenia gigas, Moraceae, a Dendrosicyos socotranus nevű uborkafa, a ritka Socotran gránátalma (Punica protopunica), az Aloe perryi és a Boswellia socotrana.

A furcsa növények szigete

A furcsa növények szigete

A furcsa növények szigete

A furcsa növények szigete

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra

Socotra


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!