Shibam – város a sivatag közepén

Cimkék: , , ,

Shibam városa Jemenben, a Ramlat al-Sab`atayn sivatagban épült városA világ 6 legszebb csatornája. , mely sártéglákból épített toronyházairól nevezetes. A városban 500 sokemeletes ház emelkedik, melyekben 7000 ember lakik. A házak 5 és 11 emelet magasak, és nagyjából 30 méteresek. A város1050 méter magas felhőkarcolót terveznek Azerbajdzsánban. a sivatagVirágba borult a Föld egyik legszárazabb sivataga. közepén fekszik, és különleges látványa miatt a „Sivatagi ManhattanLefilmezték, ahogy összedől egy óriási daru New York-ban. ” becenevet kapta. Shibamot gyakran nevezik úgy mint a legöregebb felhőkarcoló várost a világon, és az egyik legjobb példája a vertikális várostervezésnek. A trapéz alakú várost földből készült falKülönleges kőfalak Írországban. veszi körbe, a házak ortogonális városrács szerkezet alapján épültek. Shibam városát Kr.e. 3.században alapították, a mostani házak azonban csak a 16.század folyamán épültek fel egy pusztító árvizet követően, mely 1532-33-ban öntötte el a várost. Néhány iszlámA marokkói II. Hassan-mecset. épület maradt csak fenn, például a 904-ben épült mecsetA marokkói II. Hassan-mecset. és az 1220-ból származó kastély.

Shibiam, város a sivatag közepén

Shibiam, város a sivatag közepén

A toronyházak ablaktalan földszintjén gabonát tárolnak. A második emeleten a fő szobát a férfiak használhatják, itt társalognak. A szobákat csodásan díszített vakolat fedi, és díszesen faragott faoszlopok tartják a mennyezetet. A nőkItt a legjobb nőnek lenni . által használt emelet általában 3. vagy a 4. emeleten van. A felső emeleteken hidakTöbb száz éves természetes hidak az indiai Khasi-hegyekben. és ajtók vannak építve, melyek összekötik a házakat. Ezek védelmi funkciót is ellátnak, emellett gyakorlati szempontból is épültek, főleg az idősek számára, akik nehezen mennek fel és le a végeláthatatlan lépcsősorokon. A házakat az évszázadok során többször újjá kellett építeni. Az eső és az erózió állandó fenyegetést jelentenek a házaknak. A lakosok a homlokzatot és a tetőt vastagon fedik be tömítőanyaggal, hogy megvédjék otthonaikat. Shibam 1982 óta az UNESCO VilágörökségKhajuraho templomok, ahol a Káma – szútra megelevenedik. része.

Shibiam, város a sivatag közepén

Shibiam, város a sivatag közepén

Shibiam, város a sivatag közepén

Shibiam, város a sivatag közepén

Shibiam, város a sivatag közepén

shibam

shibam-3

shibam-2

shibam-4


Ha érdekesnek találod a cikket, oszd meg ismerőseiddel is!Ha tetszett, iratkozz fel hílevelünkre, hogy ne maradj le a friss cikkekről sem!

Látogatók egyéb keresései erre a cikkre:

Mit gondolsz erről a cikkről?
  • Nem tetszik
  • Érdekes
  • Gyönyörű
  • Elképesztő
  • Tetszik
  • Átlagos

Ajánló

Szólj hozzá a cikkhez!