Ritka vízimadarak telelnek a kemény tél miatt a Dunán

A rendszeres telelőhelyeket borító vastag jégtakaró miatt szokatlanul sok vízimadár, köztük több veszélyeztetett, ritka fajTalálkozás a ritka hegyi gorillákkal. egyede gyülekezik idén télen a Kiskunsági Nemzeti ParkA világ 7 természeti csodája. Igazgatóság működési területére eső DunaTöbb helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. -szakaszon – közölte az MTI-vel a szervezet kommunikációs menedzsere. Kiss Mónika tájékoztatása szerint a nemzeti parkCsodaszép japán virágpark. őrszolgálata fokozottan figyeli ezt a területet. Tapasztalataik alapján az utóbbi hetekben ritkaRitka, fehér zsiráf él egy tanzániai nemzeti parkban. , vagy szórványosan megjelenő madárfajok is előkerültek a folyó érintett szakaszán. Többször is láttak például jegesrécét, örvös bukót, hegyi récét és füstös récét.

vizimadarak-6Jegesréce (Fotó: Wikipedia/Sammy Sam)

vizimadarakHegyi réce  (Fotó: Wikipedia/Calibas)

vizimadarak-2 Füstös réce (Fotó: Wikipedia/Vince)

A récék mellett nagy számban pihennek és éjszakáznak a folyóTöbb helyen is megdőlt a Dunán a valaha mért legalacsonyabb vízállás rekordja. n ludak is, amelyek között előfordult a világviszonylatban veszélyeztetett kis lilik, a vörösnyakú lúdTöbb millió lúd vándorlása. és a szintén ritka apácalúd is.

vizimadarak-4Apácalúd (Fotó: Wikipedia/Andreas Trepte)

vizimadarak-5Vörösnyakú lúd (Fotó: Wikipedia/Dick Daniels)

A madarak2 millió költöző madarat öltek meg az orvvadászok Cipruson. feltehetően mindaddig ezen a vidéken maradnak, amíg nem áll be komoly változás MagyarországEgy anyamedve és bocsa járja az Aggteleki Nemzeti Park vidékét. időjárásBefagyott a Niagara-vízesés egy része. ában – tette hozzá, jelezve, hogy amennyiben még az elmúlt hetekben jellemzőnél is zordabb télA fagyott természet csodálatos képződményei. jönne, úgy a madarak kényszerből elhagyhatják jelenlegi gyülekezőhelyeiket és délebbre vonulhatnak. A Duna Bajánál utoljára 1985 telén, azaz több mint három évtizede fagyott be teljesen, míg a legutóbbi jégzajlást 2012 februárjában regisztrálták ezen a szakaszon.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Kiss Mónika megjegyezte, hogy a tartósan hidegBefagyott a Niagara-vízesés egy része. időjárás próbára teszi a nálunk telelő madarakat. Szinte minden állóvíz és csatornaCsapdába esett hódokat mentettek ki a csatornából Budapesten. befagyott, és ez helyváltoztatásra kényszeríti a víziszárnyasokat. A nálunk telelő vízimadarak a Duna jégtáblái között keresnek táplálékot és menedéket, így ha valaki mostanában ellátogat a folyó partjára, hatalmas réce- és vadlúdcsapatokat láthat, melyek ezrével tömörülnek egy-egy be nem fagyott dunai öbölben, vagy éppen pihennek valamelyik úszó jégtáblán. A nagy vízimadárcsapatokra pedig időről időre a velük táplálkozó sasok, elsősorban a rétisasok is lecsapnak – mondta a Kiskunsági Nemzeti ParkTöbb százezer őshonos fát ültet tavaszig a Kiskunsági Nemzeti Park. Igazgatóság kommunikációs menedzsere.

vizimadarak-3Fotó: Wikipedia/Richard CrossleyThe Crossley ID Guide Britain and Ireland


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!