Ritka vízimadarak telelnek a kemény tél miatt a Dunán

A rendszeres telelőhelyeket borító vastag jégtakaró miatt szokatlanul sok vízimadár, köztük több veszélyeztetettA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. , ritka fajTalálkozás a ritka hegyi gorillákkal. egyede gyülekezik idén télen a Kiskunsági Nemzeti ParkGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. Igazgatóság működési területére eső DunaA Duna sokszínű élővilága. -szakaszon – közölte az MTI-vel a szervezet kommunikációs menedzsere. Kiss Mónika tájékoztatása szerint a nemzeti parkA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. őrszolgálata fokozottan figyeli ezt a területet. Tapasztalataik alapján az utóbbi hetekben ritkaRitka felvételt készítettek kutatók a legendás bojtosmókusról. , vagy szórványosan megjelenő madárfajok is előkerültek a folyó érintett szakaszán. Többször is láttak például jegesrécét, örvös bukót, hegyi récét és füstös récét.

vizimadarak-6Jegesréce (Fotó: Wikipedia/Sammy Sam)

vizimadarakHegyi réce  (Fotó: Wikipedia/Calibas)

vizimadarak-2 Füstös réce (Fotó: Wikipedia/Vince)

A récék mellett nagy számban pihennek és éjszakáznak a folyóGyönyörű helyek a Föld minden tájáról. n ludak is, amelyek között előfordult a világviszonylatban veszélyeztetett kis lilik, a vörösnyakú lúdTöbb millió lúd vándorlása. és a szintén ritka apácalúd is.

vizimadarak-4Apácalúd (Fotó: Wikipedia/Andreas Trepte)

vizimadarak-5Vörösnyakú lúd (Fotó: Wikipedia/Dick Daniels)

A madarak25 millió madarat ölnek meg évente a Földközi-tenger medencéjében. feltehetően mindaddig ezen a vidéken maradnak, amíg nem áll be komoly változás MagyarországElefántok fürödtek a Balatonban. időjárásBefagyott a Niagara-vízesés egy része. ában – tette hozzá, jelezve, hogy amennyiben még az elmúlt hetekben jellemzőnél is zordabb télCsodálatos fotók jégbe fagyott víztükrökről. jönne, úgy a madarak kényszerből elhagyhatják jelenlegi gyülekezőhelyeiket és délebbre vonulhatnak. A Duna Bajánál utoljára 1985 telén, azaz több mint három évtizede fagyott be teljesen, míg a legutóbbi jégzajlást 2012 februárjában regisztrálták ezen a szakaszon.

MTI Fotó: Mohai Balázs

Kiss Mónika megjegyezte, hogy a tartósan hidegBefagyott a Niagara-vízesés egy része. időjárás próbára teszi a nálunk telelő madarakat. Szinte minden állóvíz és csatorna befagyott, és ez helyváltoztatásra kényszeríti a víziszárnyasokat. A nálunk telelő vízimadarak a Duna jégtáblái között keresnek táplálékot és menedéket, így ha valaki mostanában ellátogat a folyó partjára, hatalmas réce- és vadlúdcsapatokat láthat, melyek ezrével tömörülnek egy-egy be nem fagyott dunai öbölben, vagy éppen pihennek valamelyik úszó jégtáblán. A nagy vízimadárcsapatokra pedig időről időre a velük táplálkozó sasok, elsősorban a rétisasok is lecsapnak – mondta a Kiskunsági Nemzeti ParkMeggyógyított állatokat engedtek szabadon Kecskeméten. Igazgatóság kommunikációs menedzsere.

vizimadarak-3Fotó: Wikipedia/Richard CrossleyThe Crossley ID Guide Britain and Ireland


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!