Rekordot döntött a legveszélyesebbnek tartott aszteroidát vizsgáló űrszonda

Rekordközelségbe került a BennuElindították az űrszondát, mely a potenciális veszélyt jelentő Bennu aszteroidát fogja vizsgálni. kisbolygó14 percen múlik a karambol a Földdel - Nézd meg élőben!. hoz az OSIRIS-REx űrszonda – jelentette be a NASAÚtnak indították a NASA új exobolygó-vadász űrszondáját. . A szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. megdöntötte a csillagMegfejtették az univerzum legtitokzatosabb csillagának rejtélyét. ászati objektumhoz legközelebbi röppályán mozgó, ember alkotta űrszonda rekordját. A napokban végrehajtott manőver segítségével az űrszonda mintegy hét hétre a Bennu kisbolygó felszínétől 680 méteres távolságú pályára került.

Forrás: NASA

A 2016 szeptemberében útjára indított OSIRIS-REx 2018 decemberében jutott el a Bennuhoz és közelítette meg a mintegy 500 méter átmérőjű aszteroidát. Ekkor állította fel első rekordját azzal, hogy mintegy 1,3 kilométeres távolságba került a felszínétől. Az új röppályán az első két hétben az OSIRIS-REx közeli felvételeket készít az aszteroida14 percen múlik a karambol a Földdel - Nézd meg élőben!. felszínéről, a következő öt hétben lézerrel, infravörös és röntgensugarakkal többszörös globális térképet készít, hogy megfelelő mintavételi helyszínt keressenek a Bennu felszínén. Az űrszonda augusztus második hetében emelkedik vissza 1,3 kilométeres magasságba.

Forrás: University of Arizona

A projektet felügyelő csapat korábban arra számított, hogy a Bennu rendelkezik néhány nagyobb sziklával, de viszonylag sima a felszíne. Kiderült azonban, hogy a kisbolygó teljes felszíne nagyon egyenetlen és gyakoriak rajta a kőtömbök. A mintavételi helyszínnek nagy szikláktól mentesnek kell lennie és nem lejthet túlzottan – közölte a NASA.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center

Az űrszonda a tervek szerint 2020-ban mintavételi karjával megérinti az aszteroida felszínét és legalább 60 grammnyi laza anyagot gyűjt be. Az űrszonda hétéves útja során vizsgálja a FöldIdén is korábban jött el a túlfogyasztás napja. és a MarsEgy gigantikus porvihar elnémította a NASA marsjáróját. között mozgó aszteroidát, a tervek szerint felszínéről 2023 szeptemberében hozza le a Földre a talajmintát. Az aszteroidáról gyűjtött minta segíthet a kutatóknak megérteni, hogyan alakult ki a NaprendszerNaprendszerünk múltjáról árulkodik magyar és amerikai csillagászok új felfedezése. .

Az aszteroidák a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből itt maradt törmelékek. A tudósok úgy vélik, a földtörténet hajnalán a bolygóAmerikai csillagászok bizonyítékot találhattak a legendák övezte kilencedik bolygó létezéséről. nknak ütköző aszteroidák és üstökösök hozhattak szerves vegyületeket és vizet, amelyek az élet keletkezését lehetővé tették. Az elméletet Bennuról származó minták atomi szintű elemzése támaszthatja alá.

A Bennut a NASA a legveszélyesebbNagy meglepetést okozott a kutatóknak a legveszélyesebb aszteroida. ismert aszteroidaként tartja számon. Pályája néhány évszázad vagy egy évezred alatt olyan módon megváltozhat, hogy veszélyesen megközelítheti a Földet, ütközési veszélyt jelenthet bolygónkra. Tehát azért is fontos ennek a kisbolygónak a kutatása, hogy adott esetben el lehessen hárítani a veszélyt, és nem csak a Bennu, hanem más, hozzá hasonló típusú aszteroidák esetében is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!