Rekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte

A Brazíliát és Indonéziát sújtó erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. tüzek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy rekordnagyságú erdős terület veszett oda tavaly világszerte. A Global Forest Watch (GFW) jelentése szerint az ember okozta globális felmelegedésIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. számlájára írható szélsőséges hőségNövekedni fog a “gyilkos” hőhullámok gyakorisága. és szárazság világszerte növeli az erdőtüzek kockázatát. Idén egyebek között Kaliforniának és Portugáliának kellett szembenéznie a pusztító lángokkal.

Forrás: NASA Earth Observatory/Adam Voiland, Jeff Schmaltz

A független erdőfelügyeleti szervezet jelentése szerint az erdőtüzek, a talajhasználat megváltoztatásából eredő hatások és az éghajlatváltozás együttesen felgyorsíthatják az olyan területek pusztulását, mint a Dél-AmerikaCsaládjával együtt tért vissza a szarvas a boltba, ahol finom falatokkal kínálták. északi részén fekvő AmazonasKözel egymillió focipályának megfelelő erdőt irtottak ki az Amazonas-medencében. -medenceY-40 Deep Joy: A világ legmélyebb úszómedencéje. és hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátáshoz is.

Forrás: NASA Earth Observatory/Jesse Allen and Robert Simmon

A Marylandi Egyetem adataira támaszkodva a GFW arra jutott, hogy 2016-ban világszerte 297 ezer négyzetkilométernyi erdős terület veszett oda, ami 51 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Forrás: U.S. Fish and Wildlife Service

A szervezet 2000-ig visszanyúló feljegyzései szerint a tavalyi volt az eddigi legrosszabb év a globális fapusztulás szempontjából. Egyéb műholdas mérések ugyanakkor lassulást mutatnak a termőföldek, városok és utak építését szolgáló erdőirtásTöbb mint 100 ezer orangutánt öltek meg Borneón. ütemében.

Forrás: Wikimedia Commons/T. R. Shankar Raman

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint például – amely a globális erdőfelügyeletétől eltérő módszereket használ -, a “nettó erdőirtás” aránya globálisan több mint 50 százalékkal lassult az elmúlt 25 évben.

Forrás: NPS 
Forrás: Wikimedia Commons/Introvert

“2016-ban drasztikus emelkedést észleltünk” – mondta Mikaela Weisse, a GFW-t felügyelő amerikai World Resources Institute elemzője, hozzátéve, hogy a mutatók emelkedéséhez valószínűleg hozzájárultak a Brazíliát, Indonéziát és Portugáliát sújtó erdőtüzek.

Forrás: flickr/Cameron Strandberg

GFW, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!