Perzsa párduc érkezett a Nyíregyházi Állatparkba

Perzsa párducKülönleges nevet kaptak a Nyíregyházi Állatpark perzsa párduc ikrei. érkezett a Nyíregyházi Állatparkba szerdán, a négyéves nőstényt az Európai Fajmegőrzési ProgramMegnyílt a tihanyi Levendula Fesztivál. keretében kapta a nyírségi állatkert Németországból, a hannoveri társintézménytől. Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője az MTI-nek elmondta: az Emília névre hallgató nagymacskaKiderítették, hány egyedet számlál a legritkább nagymacska vadon élő populációja. hamarosan megismerkedik új társával, a Nyíregyházán két éve született hímmel. A perzsa párducVégveszélybe kerültek a Soutpansberg hegységben élő leopárdok. (Panthera pardus saxicolor) a leopárdokLeopárdokkal népesítenék be a Kaukázust. legnagyobb termetű és legritkább alfaja, a hímek akár 70-80 kilogrammosra is megnőnek.

Emília a Nyíregyházi ÁllatparkSzumátrai tigris érkezett a Nyíregyházi Állatparkba. kifutójában (MTI fotó: Balázs Attila)

Természetes zsákmányállatai a közepes termetű patás állatok, így például a gazellák, vadkecskét, szarvasok és őzek erősen fogyatkoznak élőhelyén Iránban, így gyakran ejt háziállatokat. Ezért a helyi lakosok vadásznak rá, ráadásul testrészeit előszeretettel használják a tradicionális keleti gyógyászatban is. Az orvvadászatVégveszélybe kerültek a Soutpansberg hegységben élő leopárdok. mellett a populációk elszigetelődése és az emiatt kialakuló beltenyészet is veszélyeztető tényező a perzsa párducra. Egyedszámát mindössze 1200-1700 körülire becsülik.

parduc-3Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) – melynek a Nyíregyházi Állatpark is tagja – rendkívül fontosnak tartja a perzsa párducok védelmét. A szakemberek egy olyan genetikailag változatos populáció kialakítására törekednek, amely alkalmas lehet a visszatelepítésre az eredeti élőhelyükön. A nyírségi állatkert 2009-ben egy tenyészpárral csatlakozott a programhoz, és már több ízben volt szaporulat az intézményben. Utoljára 2014-ben született egy hím és most, hogy ivarérett lett, kapott párt. A hím szüleit pedig tovább vitték az Egyesült ArabAz arab világ modern és monumentális építészeti csodái. Emírségekbe. Az új pár a karatén lejárta után ismerkedik majd meg egymással, tőlük jövőre már szaporulatot várnak.

parducFotó: Nyíregyházi Állatpark/sostozoo.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!