Óriás korallzátonyra bukkantak az Amazonas torkolatánál – senki sem gyanakodott a létezésére

Egy óriás korallzátonyJapán legnagyobb korallzátonyának mindössze egy százaléka egészséges. ra bukkantak az AmazonasKajmánkönnyre szomjazó pillangókat örökítettek meg az Amazonasnál. folyó atlanti-óceáni torkolatánál, az iszapos vízVíz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón. mélyén. A 9,3 ezer négyzetkilométer területű természeti képződmény egy olyan térségben terül el, amelyet kőolajfeltárásra jelöltek ki. A mintegy 965 kilométer hosszú korallzátony, amely Francia Guyana partjaitól húzódik BrazíliaKilencezer évvel ezelőtti lefejezés rejtélyét tárták fel Brazíliában. Maranhao szövetségi államáig, meglepte a tudósokat, kormányzati illetékeseket, valamint az olajvállalatokat, amelyek megkezdték az olajfeltárási munkálatokat a térségben – adta hírül a The Guardian.

AmazonasForrás: Wikipedia/lubasi

A korallzátony létezésére senki nem gyanakodott, mivel a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. nagy folyóVisszafordíthatatlan károkat szenved el az Amazonas a duzzasztógátak építése miatt. i szétszabdalják a zátonyrendszereket, és ezért azokon nem nő korallA Nagy-korallzátony. . Ráadásul a korallokElképesztő time-lapse videó korallok mozgásáról. a tiszta, napfénnyel jól átitatott, Konyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. s vizekben élnek, viszont az Amazonas torkolata a világ egyik legiszaposabb torkolatvidéke, a folyó több ezer kilométeren magával sodort és óceánba mosott hordalékával.

Amazonas

Forrás: NASASzerves vegyületek gazdag lelőhelyét mutatta ki a Marson a Curiosity.

amazonasForrás: Guardian

A korallzátony azonban jól fejlődik az Amazonas édesvízi torkolatának vize alatt. Más korallzátonyokhoz képest viszonylag gyenge állapotban van, ennek ellenére több mint 60 szivacsfajt, 73 halfajt, rákot, tengeri csillagot találtak a térségében – írták a tudósok a Science Advences folyóiratban. Patricia Yager, az amerikai Georgiai Egyetem óceán- és klímaváltozásÉrdekes felfedezésre jutottak a kutatók a leggyorsabb gleccser tanulmányozása során. -kutató professzora szerint a szakembereket nagyon meglepte a korallzátony léte. “Elképedtem, csakúgy, mint a másik 30 óceánkutató” – mondta a The Atlantic című brazil lapnak. Az újság szerint a korallzátonyt azonban súlyos veszély fenyegeti, a brazil kormány 80 parcellára adott ki kőolajfeltárási engedélyt a térségben, ezekből 20 esetében már meg is kezdődött az olajkitermelés, némelyik épp a korallzátony fölött.

AmazonasForrás: The Atlantic


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!