Olympus-hegy – A legnagyobb hegy a Naprendszerben

Az Olympus Mons (Olympus-hegyHalálzóna - sokkoló képek a Mount Everest áldozatairól [18+]. ) a legnagyobb ismert hegy a Naprendszerben, a Marson található. A központi magaslat 27 km-re emelkedik ki környezetéből (a Mount EverestMajdnem 30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek a Mount Everesten. -nél háromszor magasabbra), a marsfelszín átlagos szintjétől 25 km magasságig. Egy két km mély medencében fekszik. Alapja 540 km széles, a kalderája 85 km hosszú, 60 km széles és 3 km mély, hat egymást fedő kráterrel.

Olympus-hegy
A kaldera és az egymást fedő kráterekMount Gambier - az ausztrál kráterváros. az Olympus Mons-on. Az egymást átfedő kör alakú árkok akkor alakultak ki, amikor a kitörések abbamaradtak és a magma a vulkánon belül visszavonult, üregessé téve a csúcsot. A legnagyobb árok alakult ki elsőként, ezt követték a kisebbek az idők során. A koncentrikus vetődések szintén a felszín beesésével alakultak ki.

Olympus-hegy

Az Olympus Mons kialudt pajzsvulkánIlyen csodálatos az égbolt a Mauna Kea csúcsáról. , folyékony lávája hosszabb ideig távolodott a hegytől, ezért szélessége sokkal nagyobb, mint magassága. 2004-ben a MarsEgyértelműen víz létezését bizonyítja a NASA által talált lelet a Marson. Express lávafolyásokat fényképezett le a hegy oldalán, melyek mindössze 2 millió éveseknek tűnnek. A hegynek tehát még lehet folyamatban lévő vulkáni aktivitása.

Olympus-hegy

A vulkánt Olympus Mons Aureole (Tűzkör) nevű régió veszi körül, amely a csúcstól 1000 km-ig terjed.

A HawaiiMarco Queral fotós együtt táncolt a hosszúszárnyú bálnákkal. -szigetekTenerife - az örök tavasz szigete. a FöldÍgy nézhetett ki a kék Mars. ön hasonló, kisebb pajzsvulkánok (lásd Mauna LoaNyolc hónapos Mars-szimulációt tartottak a Mauna Loa hegyen. ). Az Olympus Mons rendkívüli mérete annak köszönhető, hogy a Marsnak nincsenek tektonikai lemezei. A lávaRobbanásszerű kitöréseket okozhat a Kilauea vulkánban felfedezett tó. csak bizonyos helyeken jött elő folyamatosan a felszínre, ezért ért el a vulkánTenerife - az örök tavasz szigete. ilyen nagy magasságot.

Olympus-hegy

Az Olympus Mons a Tharsis-kidudorodáson helyezkedik el, amelyen több más nagy vulkáni alakzat is található, köztük egy alacsonyabb pajzsvulkánokból álló hegylánc, melynek tagjai az Arsia Mons, a Pavonis Mons és az Ascraeus Mons. Az Olympus Mons közvetlen közelében lévő terület egy 2 km mély medenceA világ legnagyobb medencéje. .

Olympus-hegy

Az Olympus Mons annyira kiterjedt, hogy a felszínről nehéz észrevenni. Az űrszondás vizsgálatok előtt az Olympus Mons Nix Olympica néven volt ismert.

Olympus-hegy

Olympus-hegy


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!