Növekedett a fokozottan védett túzok magyarországi állománya

Sikeresek a túzokvédelmi programok: a Kárpát-medencei és azon belül a magyarországi állomány is növekedett. Az Agrárminisztérium közleménye szerint a szakemberek idén is felmérték a fokozottan védettFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. madárfaj létszámát, hogy pontos képet kapjanak a populációról. A túzokszinkronok adatai az elmúlt években körülbelül 10 százalékos gyarapodást mutatnak a Kárpát-medencében.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti ParkGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. Igazgatóság

Míg a korábbi időszakban hozzávetőlegesen 1500 egyedre becsülték a magyarországi túzokFöldkábellel váltják ki a légvezetékeket a Kiskunságban a túzokok védelmében. állományt, addig néhány év óta már 1600 példánnyal számolnak a szakemberek, amit a januári adatok is alátámasztanak. A túzok legnagyobbSherman tábornok - a legnagyobb térfogatú fa a világon. egybefüggő közép-európai fészkelőállománya Magyarországon van. A Kárpát-medencében három fő régió különíthető el a túzokállományok szempontjából, mindegyikben több rendszeres telelőterülettel, illetve dürgőhellyel (párzóhellyel).

A természetvédelmi szakemberek minden év januárjában felmérik az itt telelő túzokcsapatokat. Az idei számlálás szerint 2200 fölé nőtt a Kárpát-medencei túzokállomány, mintegy 200 példánnyal többet regisztráltak, mint korábban. A legnagyobb előfordulási helyük a keletpannon régió, itt közel 1000 egyedet számláltak, míg a közép-magyarországi és a nyugatpannon régió mintegy 600-600 madárnak ad otthont. A túzokszámlálást azért télen tartják, mert ilyenkor mindig pontosabb képet lehet kapni egy-egy régió állományáról, hiszen a telelő madarak jól megfigyelhető, elkülönült csapatokba verődve töltik az időt, ezáltal pontosan megszámolhatók.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti ParkGyönyörű őszi hangulat a kanadai Algonquin Provincial Parkban. Igazgatóság

A túzok (Otis tarda) Európa legnagyobb testű röpképes madara. Egykor egész Eurázsiában elterjedt faj volt, ám a pusztai élőhelyek átalakulása és beszűkülése következtében Európa nagy részéről a 20. század közepére kipusztult.

Magyarországon 1971 óta védettTöbb ezer tő védett réti őszirózsát találtak a Kiskunságban. , 1979 óta fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke a legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. kategóriát jelentő egymillió forint. Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a faj megóvását, külön szakértői munkacsoportot működtet és a Nemzeti biodiverzitás stratégiában is hangsúlyos szerepet kapott az állomány védelme és növelése, ami nagyban hozzájárul MagyarországNövelik a kihalással veszélyeztetett rákosi vipera élőhelyét Bugacon. biológiai sokszínűségének megőrzéséhez.

Emellett számos program segíti a túzok védelmét: természetvédelmi pályázatok keretében jelentős védelmi intézkedések történtek, egyre több gazdálkodó folytat túzokbarát mezőgazdasági művelést, hangsúlyt kap a túzok- és apróvadvédelmi vadgazdálkodás megvalósítása, illetve – ahol szükséges – az áramszolgáltatók közreműködésével folyamatban van a légvezetékek földkábellel történő kiváltása.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti ParkRitkán látott madárvendéget figyeltek meg Csongrád megyében. Igazgatóság

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!