Nem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi

Nem véletlen egybeesés az, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánÚszó tűzhangya flották lepték el a katasztrófa sújtotta Texast. nak vagyunk tanúi, a klímaváltozásIntenzívebb lesz a tavak színe a klímaváltozás hatására. hatásai már nem nehezen megfoghatóak. Valós időben látjuk azokat, az elmúlt két hét ennek szomorú élő bizonyítéka – hangoztatta Michael Mann, a pennsylvaniai egyetem klímakutatója a négy szokatlanul erős atlanti-óceáni hurrikán, köztük a HarveyÚszó tűzhangya flották lepték el a katasztrófa sújtotta Texast. és az IrmaLamantinok ragadtak a sárba az Irma hurrikán miatt. gyors egymás utáni formálódásáról.

Forrás: NASA

“Az elmúlt néhány évben a tengerek felszínének hőmérséklete globálisan a legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta, a legerősebb hurrikánokat jegyeztük fel mind az északi, mind a déli féltekén, mind a Csendes-óceánon, mind az Atlanti-óceánon, ahonnan a jelenleg is tomboló Irma kialakult” – tette hozzá a kutató. A melegebb tengervízGrafénszűrőt fejlesztettek ki brit kutatók a tengervíz ivóvízzé alakítására. -hőmérséklet több nedvességet, több csapadékot és erősebb viharokat eredményez.

Forrás: NOAA 

Idén az első pusztító erejű hurrikán a Harvey volt, amely elmosta TexasÚszó tűzhangya flották lepték el a katasztrófa sújtotta Texast. államot, majd három nagy erejű formálódott egy időben az Atlanti-óceánon, az Irma, a Katia és a José. A MexikóTízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak egy víznyelő mélyén Mexikóban. ra szombat hajnalban lecsapott Katia már trópusi viharrá szelídült. Az Irma felhőfala vasárnap érte el a FloridaÉpségben átvészelte Hemingway háza és híres hat ujjú macskái az Irma hurrikán pusztítását. Keys szigetcsoport déli részét. Az amerikai országos hurrikánközpont (NHC) közlése szerint az Irma felhőfalában óránkénti 215 kilométeres szelet mértek.

A José, amely a Saffir Simpson-skála szerint négyes erősségű, gyorsan halad az Irma nyomában, és jelenleg a karibi térséget tizedeli. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal adatai szerint utoljára egy időben három aktív hurrikánt 2010-ben jegyeztek fel, amikor az Igort, a Juliát és a Karlt nyilvánították hurrikánná erejük miatt.

Forrás: NOAA

Gabriel Vecchi, a Princeton Egyetem geofizika professzora szerint az ilyen erős ciklonikus tevékenység annak bizonyítéka, hogy az 1990-es évek közepe óta az Atlanti-óceánon a ciklonok aktív szakaszban vannak annak ellenére, hogy nem minden évben voltak erős viharok. A 2013-2016-os, viszonylag nyugodt időszak a csendes-óceáni El Niño-jelenséggel – az óceán felszínének melegedésével – magyarázható, ez olyan széljárást eredményez, amely nem táplálja hurrikánok kialakulását. Az 1960-70-80-as években szintén alacsony volt a hurrikántevékenység.

Forrás: NASA/Mike Trenchard, Earth Sciences & Image Analysis Laboratory, Johnson Space Center

“Élénk vita folyik a tudományos közösségben arról, mi okozza az elmozdulást a nyugodt időszakból. Néhányan úgy vélik, hogy a második világháború után az ipari szennyezésAz Északi-sarkvidéken köt ki az európai és az amerikai műanyag hulladék. felerősödése miatt az Egyesült Államokban és Európában egyre több szennyező részecske került a levegőbe, ami blokkolta a NapÍgy néz ki a Nemzetközi Űrállomás Csákányházáról. sugarait. Ez az óceánok lehűlését eredményezte, és csökkentette jelentős mértékben a hurrikán tevékenységet” – magyarázta Vecchi.

Forrás: NASA

A légszennyezés az 1980-as évektől csökkenni kezdett egyebek között az amerikai Tiszta levegő-törvény hatására, ami lehetővé tette, hogy több napsugárzás érje az óceánokat, “üzemanyagot” szolgáltatva a vihartevékenységhez. Vecchi szerint a tudósok közötti nagy vita arról szól, mi játszik nagyobb szerepet ebben, a szennyeződés csökkenése vagy az óceáni áramlatok megváltozása. Mindkettőre van bizonyíték, de még nincs elegendő adat arra, hogy egyértelmű választ adhassanak a kérdésre.

Forrás: FEMA/Mark Wolfe
Forrás:  defense.gov


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!