Négy és fél évig ült petéin egy mélytengeri polip

Világelsőnek számít az állatok között az a mélytengeri polipA Föld tíz leghalálosabb állata. , ami négy és fél évig őrizte petéit KaliforniaMegfejtették, hogy mi okozta a Kaliforniában pusztító ritka „tűztornádót”. közelében. Ezzel a teljesítménnyel a Graneledone boreopacifica elnevezésű polipfaj abszolútSzent fa az út közepén. rekorder. 2007 májusa és 2011 szeptembere között összesen 18 merülés alkalmával figyelték meg amerikai kutatók a tengeri élőlényt a Monterey mélytengeri kanyonA kazahsztáni Charyn Kanyon. ban. A polip a kanyon feneke közelében, 1400 méteres mélységben telepedett le a 3 fokos vízben, hogy kiköltse körülbelül 160, könnycseppalakú tojását.

A Monterey-öböllel foglalkozó kutatóintézet munkatársai egyszer sem észlelték, hogy a nőstény polip elhagyta volna fejlődő utódait vagy evett volna bármit, még az előtte elúszó, elmászó rákok és más zsákmányállatokÁtlátszó állatok, melyekről nehéz elhinni, hogy valóban léteznek. sem keltették fel az érdeklődését, hacsak nem veszélyeztették a a petéket.Az évek alatt az áttetsző peték növekedtek, a polip pedig fogyott, bőre megereszkedett és sápadt lett – írja a Bruce Robison vezette kutatócsoport a PLOS ONE című tudományos folyóiratban.

polipFotó: MBARI

Mivel ilyen sokáig fejlődnek, a kikelő kispolipok azonnal képesek magukról gondoskodni, kisebb zsákmányra vadászni. A legtöbb nőstény polip életében csak egyszer rak petéket, és körülbelül az utódok kikelésével egy időben elpusztul. Bár a mélytengeri állatok hosszú távú megfigyelésére csak ritkán van lehetőség, a szerzők szerint a hosszú költési időszak általános lehet a mélyben. Amikor a mélytengeri szondával utoljára a polipnál jártak, addigra az állat eltűnt, és mindegyik kispolip kikelt. Robison szerint ez az anya is elpusztulhatott az ivadékok világra jötte után.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!