Minden más emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántok nőstényei

Minden más vizsgált emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántokTizenöt tonna elefántcsontot égettek el Kenyában. nőstényei: átlagosan mindössze napi két óra alvásra van szükségük. A johannesburgi Witwatersrand Egyetem kutatói két vadon élő elefántnőstényt vizsgáltak 2016 áprilisában és májusában Botswanában és megállapították, hogy bizonyos napokon egyáltalán nem aludtak az állatok. Ráadásul csak minden harmadik napon feküdtek le az alváshoz, egyébként állva pihentek – mondta el Paul Manger, a PLOS ONE tudományos lapban megjelent tanulmány vezetője.

Minden emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántokFotó: Wikipedia/Gorgo

Korábban csak fogságban élő elefántokat vizsgáltak. A mostani kutatáshoz 35 napon át figyeltek meg két harminc év körüli nőstény afrikai elefántot (Loxodonta africana) a Chobe Nemzeti ParkA világ egyik legszebb tórendszere - Plitvicei-tavak. ban.A csordavezetőket helikopterről lőve elkábították, majd GPS jeladóval és 3D-s szenzorral ellátott nyakörvet adtak rájuk, mellyel az állatok testhelyzetét is dokumentálták. Ormányukba az alvásritmusukat dokumentáló szerkezetet ültettek be. A kutatásElőször sikerült visszafordítani az Alzheimer-kórral összefüggő memóriaromlást. során a tudósok egy elefántot akkor tekintenek alvónak, ha legalább öt percig nem mozdítja meg az ormányát. Azt egyelőre nem tudják megmondani, hogy a vadon élő hímek hasonlóan keveset alszanak-e, mint a nőstény vezetők.

Minden emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántokFotó:  Wikipedia/JackyR

Minden emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántokFotó: Wikipedia/Amoghavarsha JS

A most megfigyelt elefántok jóval kevesebb alszanak, mint fogságban élő társaik és ritkábban is fekszenek le az alváshoz. Ha az állatok állva alszanak, szemüket becsukják, ormányuk a földre Vadlovak a Rhone-deltavidékén. g. Az átlagos napi két óra alvással az elefántok a valaha megfigyelt legkevesebbet alvó emlősök, őket követik a lovakIlyen, amikor a lovak bajszot növesztenek. , melyek három órát alszanak. A szakértők szerint a nagyobb emlősök lényegesen kevesebbet alszanak, mint a kicsik. Kivételt a szürke bálnaSziámi-iker bálnaborjakat találtak a halászok Mexikó partjainál. (Eschrichtius robustus) képez, amely legalább kilenc órát alszik naponta.

Minden emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántok

“A kutatás egyik legváratlanabb megfigyelése, hogy az elefántok a tanulmány négy napján látszólag egyáltalán nem aludtak” – emelték ki a kutatók. Ezeknek az alvásmegvonásoknak valószínűleg az állhat a hátterében, hogy a matriarchák biztonságba akarták vinni csordájukat. Az elefántok a mért két órát nem egyhuzamban alusszák át. A megfigyelt nőstények átlagban 4-5-ször aludtak el éjszakánként: az egyórás fő alvási időt több kisebb, 15-20 perces pihenési fázis követte. Az elefántok minden éjjel új alvóhelyet kerestek.

Minden emlősnél kevesebbet alszanak az afrikai elefántokFotó: Wikipedia/Flickr/Benh LIEU SONG 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!