Milliárdokba kerülnek Európának a légszennyezés okozta betegségek

Évente 1Több mint 4000 ember halálát okozta a londoni "Nagy szmog" 1952-ben. ,47 ezer milliárd euróra (443 ezer milliárd forint) becsülte az ENSZAz elmúlt 25 évben a felére csökkent a gyermekhalandóság. Egészségügyi Világszervezete (WHO) a légszennyezésMinden hatodik ember halálát a környezetszennyezés okozza. okozta betegségek és halálozások teljes európai költségeit.

Levegőszennyezés Európában

Ez az összeg az Európai Unió 2013-as bruttó hazai terméke (GCP) majdnem tíz százalékának felel meg – derült ki a WHO kedden közzétett tanulmányÉvente 184 ezer haláleset köthető világszerte a cukros üdítők fogyasztásához. ából.

Az adatok szerint a légszennyezés elsősorban a szív- és a tüdőproblémák kockázatát növeli. 2010-ben a WHO európai régióbeli 53 országában mintegy 600 ezer ember halt meg idő előtt olyan betegségekben, melyek kiváltójának a szennyezett levegőt tartják. Az első ilyen vizsgálatot a WHO európai regionális irodája és a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) megbízásából végezték, eredményeit kedden hozták nyilvánosságra egy konferencián az izraeli Haifában.

A WHO európai régiójához tartozik IzraelIzraelben építik a világ legmagasabb napenergia-tornyát. , Üzbegisztán, az Oroszország és még néhány állam, amely földrajzilag teljesen vagy részben Európán kívül fekszik.

A régió lakosainak több mint 90 százaléka él olyan környezetben, ahol a levegő szállópor-koncentrációja meghaladja a WHO által javasolt határKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. értékeket – olvasható a jelentésben. A szennyezésBrutális a kínai vízszennyezés. 2012-ben mintegy 482 ezer ember szív-, légzőszervi és érrendszeri megbetegedés, agyvérzés vagy tüdőrák okozta halálához vezetett. Ugyanebben az évben 117 200 idő előtti halálozás írható a zárt terek szennyezett levegőjének a számlájára a WHO szerint. A alacsony és közepes jövedelmű államok lakosait ötször annyira sújtja a probléma, mint a gazdag országokban élőket.

Levegőszennyezés Európában

Levegőszennyezés Európában

Levegőszennyezés Európában

Levegőszennyezés Európában

Levegőszennyezés Európában

Levegőszennyezés Európában


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!