Megvigasztalják egymást a bajban a préripockok

A préripockok megvigasztalják egymást a bajban, mint a csimpánzok vagy az emberekA beszélgetés halála - a mobiltelefonok káros társadalomformáló szerepe. . Kutatók első ízben figyelték meg rágcsáMesebeli tájakon élnek az izlandi lovak. knál az empátiát és a vigasztaló magatartást – számolt be róla a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál. Az Emory EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. Yerkes nemzeti parki főemlőskutató központjának tudósai felfedezték, hogy a viselkedéstudományi laborok egyik gyakori állata, a Microtus ochrogaster, vagyis préripocok empátián alapuló, vigasztaló választ ad, amikor társaik stresszt élnek át. Nagy jelentőséget ad az eredményeknek, hogy segíthetnek megérteni és kezelni azokat a pszichiátriai zavarokat, amelyek mások érzéseinek felismerésével és az ezekre adott válasszal kapcsolatosak. Ilyen az autizmusAz autizmus egy új genetikai okát és gyógymódját fedezték fel. spektrumzavar és a skizofrénia.

preripocok-2Fotó: Emory University

A tanulmány két szerzője, Larry Young és James Burkett bizonyította, hogy a préripocok agyA rossz élmények feldolgozásáért felelős sejteket találtak az agyban magyar kutatók. ának egy bizonyos helyén, ott, ahol az emberi agy hasonló területe is elhelyezkedik, az emberek közötti kötődés kialakulásában szerepet játszó oxitocin “szeretethormon” választódik ki, mely a vigasztaló magatartással kapcsolatos. A préripockok arról híresek, hogy életük végéig tartó monogám párkapcsolatban élnek és a szülőpár az utódok gondozásának feladatait is megosztja. A vigasztalás a feszült egyedre irányuló nyugtató viselkedés, a főemlősök öleléssel és csókkal nyugtatják, a pockok vakargatják egymást.

preripocokFotó: Emory University

A tanulmány egyik társszerzője, Frans de Waal volt az első, aki a vigasztaló magatartást megfigyelte: 1979-ben csimpánzok testközelséggel vigasztalták agressziót elszenvedő társaikat. De Waal szerint a friss pocokkutatás azt a feltételezést támasztja alá, hogy a vigasztaló válaszviselkedés az empátiával függ össze. “A tudósok vonakodva tulajdonítanak empátiát az állatoknak, gyakrabban látják viselkedésük okai között az önzést. Ez azonban nem magyarázza a vigasztaló magatartást” – magyarázta de Waal.

VIDEÓ:

MTI, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!