Megvigasztalják egymást a bajban a préripockok

A préripockok megvigasztalják egymást a bajban, mint a csimpánzok vagy az emberekA beszélgetés halála - a mobiltelefonok káros társadalomformáló szerepe. . Kutatók első ízben figyelték meg rágcsáMesebeli tájakon élnek az izlandi lovak. knál az empátiát és a vigasztaló magatartást – számolt be róla a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portál. Az Emory EgyetemPuskázás elleni módszerek a thaiföldi egyetemeken. Yerkes nemzeti parki főemlőskutató központjának tudósai felfedezték, hogy a viselkedéstudományi laborok egyik gyakori állata, a Microtus ochrogaster, vagyis préripocok empátián alapuló, vigasztaló választ ad, amikor társaik stresszt élnek át. Nagy jelentőséget ad az eredményeknek, hogy segíthetnek megérteni és kezelni azokat a pszichiátriai zavarokat, amelyek mások érzéseinek felismerésével és az ezekre adott válasszal kapcsolatosak. Ilyen az autizmusAz autizmus egy új genetikai okát és gyógymódját fedezték fel. spektrumzavar és a skizofrénia.

preripocok-2Fotó: Emory University

A tanulmány két szerzője, Larry Young és James Burkett bizonyította, hogy a préripocok agyAgyi stimulációval sikerült megfiatalítani a memóriát. ának egy bizonyos helyén, ott, ahol az emberi agy hasonló területe is elhelyezkedik, az emberek közötti kötődés kialakulásában szerepet játszó oxitocin “szeretethormon” választódik ki, mely a vigasztaló magatartással kapcsolatos. A préripockok arról híresek, hogy életük végéig tartó monogám párkapcsolatban élnek és a szülőpár az utódok gondozásának feladatait is megosztja. A vigasztalás a feszült egyedre irányuló nyugtató viselkedés, a főemlősök öleléssel és csókkal nyugtatják, a pockok vakargatják egymást.

preripocokFotó: Emory University

A tanulmány egyik társszerzője, Frans de Waal volt az első, aki a vigasztaló magatartást megfigyelte: 1979-ben csimpánzok testközelséggel vigasztalták agressziót elszenvedő társaikat. De Waal szerint a friss pocokkutatás azt a feltételezést támasztja alá, hogy a vigasztaló válaszviselkedés az empátiával függ össze. “A tudósok vonakodva tulajdonítanak empátiát az állatoknak, gyakrabban látják viselkedésük okai között az önzést. Ez azonban nem magyarázza a vigasztaló magatartást” – magyarázta de Waal.

VIDEÓ:

MTI, phys.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!