Megtalálták a világ legnagyobb jéghegyét

A világ egykor legnagyobb jéghegyHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. ének egyik darabja még ma is az Antarktisz2,7 millió éves jégmintát hoztak felszínre az Antarktiszon. közelében úszkál – derült ki egy új műholdas felvételből. A B-15T jelzésű jégtömeg egykor a 11 ezer négyzetkilométeres B-15 jéghegy részét képezte, ami közel kétszer akkora volt, mint Pest megye. A maradványt március 16-án fedezte fel az amerikai űrkutatási hivatal Aqua nevű műholdja az Antarktisz keleti részén található Mawson Coast melletti területen. A tizenhárom éves jéghegy az Amery selfjégMegdöbbentően szabályos jéghegyet fedeztek fel az Antarktiszon. mellett haladt el, távol egykori születési helyétől, amikor a műholdHoldkőzettel bővült a Zselici Csillagpark meteoritgyűjteménye. elkapta.

 eszaki-sark2

A kép illusztráció

A B-15 jéghegy 2000 márciusában vált le a Ross selfjégről és rövid idő alatt számos kisebb darabra töredezett szét. A kisebb ez esetben persze relatív: az egyik darabka, a 6400 négyzetkilométeres B-15A jelzésű jégdarab például eltorlaszolta a McMurdo-szorost és ezzel számos császárpingvinKihalhatnak a császárpingvinek, ha változatlan tempóban folytatódik a felmelegedés. pusztulását okozta, a többi egyedet pedig arra kényszerítette, hogy kevésbé ideális költőhely felé vegye az irányt.

Jéghegy

Műholdfelvétel a B-15T jelzésű jégtömegről  |  Fotó: NASA"Halottnak nyilvánították" az Opportunity marsjárót.

A jéghegyek esetében nem szokatlanSzokatlan dolgok, amivel csak Dubaiban találkozhatunk. , hogy akár 25 évig is megmaradnak, ha az Antarktisz hűvös partmenti vizeiben maradnak. Ha a tengerÉtterem az óceánon Zanzibár szigete mellett. áramlatok észak felé sodorják őket, a jegük hamar olvadásnak indul. 2011 decemberében a kutatók egy másik jéghegymaradványt is észleltek: a B-15J elnevezésű darab Új-Zélandtól 2700 kilométerre délkeletre olvadozott, amikor a szakemberek rábukkantak. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!