Mégsem Venezuelában található a világ legmagasabb vízesése?

Nem a venezuelai Angel-, hanem a Dél-afrikai Köztársaságban lévő Tugela-vízesésA világ leghatalmasabb látnivalói. a világ legmagasabbja 983 méterrel – állítják cseh kutatók.

angelAngel-vízesésAngel-vízesés - a világ legmagasabb vízesése. (Fotó: Wikipedia/Heribert Dezeo)

A cseh geodéták mérései szerint a Tugela-vízesés négy méterrel magasabb a venezuelainál, amelyet jelenleg a világ legmagasabbjaként tartanak számon 979 méterrel. Az eddig mért 948 méterével a Tugela csak a második a világranglistán. Egy cseh kutatócsoport novemberben mérte meg a dél-afrikai Sárkány-hegységben, Kwa Zulu-Natal tartományban lévő vízesést. A csoportot vezető Martin Sil szerint a különbség abból fakad, hogy ők nem szimpla magasságmérővel, hanem aprólékos terepmunkával vették fel az adatokat.

tugelaTugela-vízesés (Fotó: Wikipedia/Andynct)

A csoport most megpróbálja rábírni a vízesések nemzetközi adatbázisát (World Waterfall Database), hogy méréseik alapján változtassa meg a sorrendet.

waterfall-11Az Angel-vízesést jelenleg a világ legmagasabbjaként tartják számon 979 méterrel

angel-vizeses

A cseh kutatók ráadásul kétségbe vonják, hogy a venezuelai vízesés, a Canaima Nemzeti Parkban található Angel magasságátA világ legmagasabb duzzasztógátját építik Kínában. megfelelő módszerrel számították ki, szerintük lehetséges, hogy az valójában csak 837 méter. A CTK hírügynökség emlékeztet, hogy vitatott CsehországA sedleci osszárium Kutná Hora külvárosában. legmagasabbBailong lift - a világ legmagasabb kültéri liftje. pontjának, a Snezka-hegynek a magassága is. Hivatalosan a hegycsúcsNorvégia hegycsúcsot ajándékozna Finnországnak. 1602 méteres, Vladimir Hlavsa geodéta szerint azonban a hegyMegnyílt a legmagasabb híd Ausztriában. legmagasabb pontja valójában 1603,3 méter, és az a határKolumbiába kell átmenniük gyógyszerért és élelmiszerért a venezuelaiaknak. lengyel oldalán található.

Az Angel-vízesés egy látványos drónvideóLélegzetelállító drónvideó a venezuelai Angel-vízesésről. n:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!