Megnövelte Hawaii szigetét a Kilauea vulkán kitörése

Tudósok megmérték a HawaiiHétszer annyi a műanyagdarabka, mint a hal Hawaii partjainál. -szigetcsoport legnagyobb szigetén, Hawaiin tavaly felszínre törő KilaueaTuristahajót talált el a hawaii vulkán lávakitörése.  lávafolyamait, a friss adatok alapján volt, ahol 55 méterrel is megnövelte a szárazföld magasságát az olvadt kőzet. Az Egyesült Államok Földtani Intézete (U.S. Geological Survey) az új adatokkal együtt előzetes térképet is készített – írta a Hawaii Tribune-Herald című lap.

Forrás: USGS
Forrás: USGS

A tavaly májusban kezdődő kitörésA Föld összes tűzhányójáról adatot gyűjt két Sentinel-műhold. több mint hétszáz lakóépületet semmisített meg a Hawaii-szigeten, a lávaA hawaii lávafolyam elérte az óceánt - újabb veszélyekre figyelmeztetnek a szakemberek. majdnem 36 négyzetkilométert borított el. A szárazföld területét mintegy 3,54 négyzetkilométerrel növelte meg a tengerbe omló olvadt kőzettömeg. Az új adatok egy részét drónok és helikopterek gyűjtötték tavaly nyáron, az izzó lávafolyam hömpölygése közben – mondta Janet Babb, a Hawaii Vulkáni Obszervatórium munkatársa.

Forrás: USGS

Bizonyos helyek a drónoknak túl távoliak, a helikopteres repüléshez túl veszélyesek voltak a magma és a vízSokkal több víz található a Jupiter légkörében, mint azt eddig vélték. találkozásakor keletkező sósav miatt, ezért további adatokat később kellett összegyűjteni. A Földtani Intézet idén folytatja a láva borította terület vizsgálatát és pontosítja a nyáron mért adatokat. Azt remélik, a láva vastagságának teljes feltérképezésével jövőre lesznek készen.

Forrás: USGS
Forrás: USGS


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!