Megfojtja a műanyagszennyezés a Földközi-tengert

Rekordmennyiségű mikroműanyagA természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak. található a Földközi-tengerben: a Természetvédelmi Világszervezet (WWF) jelentése szerint az apró műanyagrészecskék koncentrációja csaknem négyszer akkora, mint a Csendes-óceánA Csendes-óceánba eresztenék Fukusima nukleárisan szennyezett vizét. északi részén, egészen pontosan négyzetkilométerenként csaknem 1,25 millió részecske van a vízben.

Forrás: NASA/MODIS/Jeff Schmaltz/Holli Riebeek

A Földközi-tengerben és partjainál található szemétIndia legnagyobb szeméthegye jövőre magasabb lesz, mint a Tádzs Mahal. 95 százalékban műanyagból áll, amely főként Törökországból és Spanyolországból származik. A sorban OlaszországA Földközi-tenger felé csúszik az Etna. , EgyiptomFeltárták a nemrég felfedezett, 3700 éves egyiptomi piramis sírkamráját. és FranciaországBetanított varjak szedik össze a szemetet egy franciaországi parkban. következik a szemétmennyiség származását tekintve. A problémát súlyosbítja a nyaralószezon. “A nyári Több mint tízezer turistát zárt el a hó a külvilágtól a svájci Alpokban. napokban az évi 320 millió turista 40 százalékkal növeli a tengerekA természetet fenyegető eddig ismeretlen jelenséget sikerült azonosítaniuk kutatóknak. szemétterheltségét” – közölte a WWFÉvente 570 ezer tonna műanyagszemét kerül a Földközi-tengerbe. .

Forrás: Wikimedia Commons/Mihael Grmek
Forrás: Wikimedia Commons/Dimitra Papadimitriou

“A Földközi-tengerEhető csomagolóanyagot fejlesztenek német kutatók. partvidéke szinte teljesen lakott, így az a veszély fenyegeti a tengert, hogy műanyagcsapdává válik. A tenger közelében nem biztosítottak a hulladékdepók, a folyóknál lévő illegális szemétlerakók miatt is rengeteg műanyagDavid Attenborough feltárja azokat a károkat, melyeket műanyag okoz a tengeri élővilágnak. szemét kerül a tengerbe” – emelte ki Axel Hein, a WWF AusztriaAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. tengerbiológusa. A probléma fő okozója, hogy a legtöbb partvidéki országban hiányos a hulladékgazdálkodás. A folyók ezért a szemetet a tengerbe szállítják, elsősorban a Nílus, a Pó, az Ebro és a török Ceyhan és Seyhan folyók.

Forrás: Wikimedia Commons/Emanuela Meme Giudic 
Forrás: NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában.

“Európa hatalmas mennyiségű műanyag szemetet termel. Javítani kell a hulladékelhelyezés és -újrahasznosítás rendszerén” – mondta Hein. Kifejtette, hogy a turisztikai szektorban gondoskodni kell a célállomások infrastruktúrájának fejlesztéséről, a hoteleknek és hajóknak hatékony belső szemétgyűjtő rendszert kell kialakítaniuk és a hulladékot teljes mértékben szelektálniuk kell.

Forrás: Wikimedia Commons/Diego Delsodelso.photoCC-BY-SA
Forrás: Wikimedia Commons/Cannm01

A Földközi-tenger állatvilágára jelentős hatással van a szennyezésNégy holttestet és 11 tonna szemetet hoztak le a Mount Everestről. . A tonhalak és kardhalak 18 százalékának gyomrában megtalálható műanyag, elsősorban celofán és PET. A tenger északnyugati részén lévő Pelagos természetvédelmi területen például a planktonok több mint 56 százaléka súlyosan szennyezett. A barázdásbálnák, amelyek a vizet sziláikon átszűrve táplálkoznak, ezen a védett területen csaknem ötször nagyobb mértékben terheltek káros anyagokkal, mint a kevésbé szennyezett területeken.

Forrás: NOAA Photo Library/flickr

A WWF adatai szerint a Földközi-tenger a tengeri szemét hatodik legnagyobb gyűjtőterülete. A Föld vizének egy százalékát jelenti, de a világ egészét nézve a vizekben megtalálható mikroműanyag 7 százalékát tartalmazza. A probléma 134 állatfajt érint. A Földközi-tenger térségében 150 millió ember él, akik évente fejenként 208-760 kilogramm szemetet termelnek.

Forrás: flickr/Dennis Jarvis


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!