Még mindig sugárszennyezett víz szivárog a tengerbe a fukusimai erőműből

Hét évvel a fukusimai atomkatasztrófaElárasztották a vaddisznók a fukusimai atomkatasztrófa után kiürített városokat. után még mindig szivárog sugárszennyezett vízKülönleges fotók, amiken egyszerre látható a víz feletti és víz alatti világ. a tengerbe a fukusimai erőműből – állapította meg tanulmányában egy japánJapán legnagyobb korallzátonyának mindössze egy százaléka egészséges. tudós. A Kyodo hírügynökség jelentése szerint Aojama Micsio, a fukusimai egyetemen működTengerbe úszó látványos ködfolyamot örökítettek meg Izlandon. ő, környezeti sugárzással foglalkozó kutatóintézet professzora egy oszakai konferencián mutatta be kutatásainak eredményét.

Forrás: U.S. Pacific Fleet/flickr

A sugárszennyezett vízzel a tengerbe ömlő cézium 137-es izotóp napi mennyisége kétmilliárd becquerel, ami jelentős csökkenést jelent a hűtőfal üzembe helyezése előtt, 2013-ban mért 30 milliárd becquereles mértékhez képest. A tanulmány szerint a fukusimai atomerőmű40 év alatt bontják le a fukusimai atomerőművet. től nyolc kilométerre délre fekvő egyik településnél egy liter tengervízben, 0,02 becquerel sugárzóanyag-koncentrációt mértek. Ez a mennyiség Aojama szerint nem jelent veszélyt a halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászatra.

Forrás: IAEA Imagebank/flickr

Aojama azt a következtetést vonja le, hogy létezik egy föld alatti átjáró az erőmű és a tengerEhető csomagolóanyagot fejlesztenek német kutatók. között, amelyen át a víz még mindig szivárog a tengerbe. A szennyezett vízMűanyagrészecskékkel szennyezett a csapvíz világszerte. a három megrongálódott fukusimai reaktor hűtése nyomán keletkezik, a reaktorok alatt gyülemlik fel, s onnan szivárog a tengerbe. A fukusimai erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco a világon egyedülálló föld alatti hűtőfalat épített, hogy a talaj lefagyasztásával akadályozza meg a szennyezett talajvíz eljutását a tengerbe.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!