Már nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt

Már nem fenyegeti kihalásA kihalása felé rohan a gepárd, a világ leggyorsabb állata. az állatbarátok egyik kedvencének számító tengeri tehenet az új amerikai kormányzati besorolás szerint. A belügyminisztérium alá tartozó HalEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. - és Vadvédelmi Szolgálat (FWS) közölte, hogy mivel csak FloridaA floridai Hétmérföldes híd. vizeiben 6620 körülire tehető a karibi manátuszként és lamantinként is ismert növényevő tengeri emlősök140 gömbölyűfejű delfin pusztult el Új-Zélandon. száma, a veszélyeztetett (kihalás fenyegette) kategóriából átsorolták őket a fenyegetett kategóriába.

Fotó: Wikipedia/Galen Rathbun /USFWS Digital Library

A vadvédelmi szolgálat szerint az átminősítés nyomán semmit sem csökken a karibi manátuszok szövetségi szintű védelme, természetvédők azonban attól tartanak, hogy a tagállamok és az önkormányzatok késztetést érezhetnek saját védőintézkedéseik lazítására.

Fotó: Wikipedia/Albert kok

A ritkaRitka, különös kinézetű cápát fogtak a dél-ausztrál partoknál. faj, amelyből az 1970-es években már csak néhány száz példány élt, egyebek között annak köszönheti megerősödését, hogy átalakították a zsilipeket, védettMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. területeket hoztak létre és korlátozták a motorcsónakok sebességét a tengeri tehén lakta vizeken az állatok számára végzetes összeütközések megelőzése céljából. Aktivisták főleg a sebességkorlátozás feloldásától tartanak, márpedig a Florida vizein tavaly holtan talált 520 manátuszA karibi manátusz avagy a különös kinézetű lamantin . egyötöde vízi jármű miatt pusztult el.

Fotó: Wikipedia/Ramos Keith, U.S. Fish and Wildlife Service

A karibi manátusz – amely közeli rokonságban áll az amazóniai és az afrikai manátusszal, valamint az ausztráliai dugonggal – az Egyesült Államok délkeleti részének vizein, a karib-tengeri szigetekParadicsomi környezet a Turks és Caicos-szigeteken. környékén és Dél-AmerikaMegszüntetik a Yellowstone Nemzeti Parkban élő grizzly medvék védettségét. északi partjainál él. Akár 4-5 méteresre is megnőhet, súlya elérheti az 500-700 kilogrammot. Esetlen teste és ráncos, szakállas pofája miatt az állatbarátok egyik kedvence.

Fotó:  Carol GrantU.S. Fish and Wildlife Service 

A tengeri teheneknek nincs természetes ellenségük, ám gyakran okozzák vesztüket a mesterséges csatornák hajóSkócia felé tart a leghíresebb szellemhajó. emelői, maguk a hajók, továbbá könnyen megsérülnek a halászhálóktól és halcsapdáktól. Ezen kívül nem tudják hosszú távon elviselni a 20 Celsius-fok alatti vízhőmérsékletet és a partMaldív-szigetek - az Indiai-óceán csodás szigetvilága. menti vizek vörösalgásodására is érzékenyek. A teljes manátuszpopulációt több mint 13 ezer egyedre becsülik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!