Már 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma

Már 3700 fölé emelkedett a hétvégi nepáli földrengésHárom centiméterrel elmozdította a nepáli földrengés a Mount Everestet. halottainak száma. A rendőrség hétfői adatai szerint 3635-en vesztették életüket Nepálban, és további 61 emberrel végzett a földrengés32 nappal az olaszországi földrengés után élve emeltek ki a romok alól egy macskát. Indiában, hússzal pedig Tibetben. Bangladesből is jelentettek négy halottat. Több faluban a házak 70 százaléka teljesen romba dőlt azon a vidéken, amelyet a rengés leginkább sújtott. A nepáli hadsereg szóvivője közölte, hogy a mentésben részt vesz az ország 100 ezer katonájának 90 százaléka.

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

Helyiek arról számoltak be, hogy csaknem száz utórengés volt szombat óta, és úgy tűnik, hogy a földfelszín még mindig háborog, az emberek nem érzik magukat biztonságban. A fővárosban, Katmanduban a házak zöme gyengén megépített téglaépület volt, de összeomlott több modern, erősebb építmény is. A pusztítás ellenére hétfőn reggel több gyógyszertár és bolt kinyitott, egyes pékségek friss termékekkel várták a vevőket. Az árak nem emelkedtek. “Erkölcstelen és törvénybe ütköző lenne hasznot húzni a tragédiából” – idézett a Reuters egy árust.

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

Az Egyesült Nemzetek gyermekalapja, az UNICEFA víz világnapja - a gyerekeket veszélyezteti legjobban a vízhiány. hétfői közlése szerint csaknem egymillió gyermeket sújt súlyosan a szombati nepáli földrengés. A rengés 7,9 erősségű volt, a leghevesebb Nepálban 1934 óta. A 81 esztendővel ezelőttinek 8500 halálos áldozata volt. A mostani miatt több mint 3700-an vesztették életüket, a sérültek száma meghaladja a 6500-at. Százezrek kényszerültek sátortáborokba. Az UNICEF amiatt aggódik a leginkább, hogy elfogy az ivóvízA víz világnapja - a gyerekeket veszélyezteti legjobban a vízhiány. és az élelem, és járványok törhetnek ki a nem megfelelő tisztaságú vízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. és a rossz higiéniai körülmények miatt.

A nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak, közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

VIDEÓ:

A hivatalosan megerősített adatok szerint a földrengés következtében a Csomolungmán elindult lavinákban 18-an lelték halálukat. A csaknem 28 milliós NepálMegcsapolták Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavát. legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. gazdasági kincse a HimalájaAz ipari forradalom kezdetének lenyomatait őrzi a Himalája egyik legmagasabb gleccsere. , a hegység vonzotta idegenforgalom. Helikopterekkel viszik le a himalájai hegyi mentők az alaptáborba a szombati földrengés és lavinaLavinát idézett elő egy síparadicsomnál kitörő vulkán Japánban. miatt az első és második táborban rekedt hegymászókat – adta hírül a Twitteren Alex Gavan romániai hegymászó.

Az időjárás kedvező, az ég tiszta, de a táborok hatezer méter magasan vannak, ahol annyira ritkaElpusztult az egyik utolsó szumátrai orrszarvú Borneón. a levegő, hogy a helikopterek egyszerre csak két embert tudnak biztonságosan levinni. Az alaptáborban tartózkodók ugyanakkor még rosszabbul jártak, mert szikla- és jéglavina zúdult rájuk, és emiatt legalább hatvanan megsérültek. Az ő mentésükhöz is helikopterekre van szükség.

VIDEÓ:

KínaA világ legveszélyesebb teaháza. leállította a CsomolungmaMajdnem 30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek a Mount Everesten. (Mount EverestMajdnem 30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek a Mount Everesten. ) északi, vagyis kínai, tibeti útvonalát érintő hegymászásokat a tavaszi mászószezonban a szombati nepáli földrengés miatt – jelentették be Tibetben hétfőn. Nyima Cering, a regionális sporthivatal igazgatója közölte, hogy a következő hónapban további utórezgésekre lehet számítani. A korábban jelentett, 7000 méter magasságban keletkezett nagy erejű lavina után a helyi adminisztráció emberei már megjelentek a táborokban, s megkezdték az ott lévőket lebeszélni előre ütemezett programjukról.

Nepáli földrengés

A szombati nepáli földrengés az ország vallási és kulturális örökségében is súlyos károkat okozott, vasárnapi jelentések szerint a katasztrófában számos templomMagassarkú cipőt formáló üvegtemplomot építettek Tajvanon. és palota, köztük több világörökségi helyszín is súlyosan megrongálódott. A természeti csapásTeljes egészében megdőlt egy szálloda a Tajvant megrázó földrengés következtében. által súlyosan érintett Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, ahol mintegy 130 fontos történelmi emlék, hinduVaranasi - a hindu vallás szent városa. és buddhistaLarung Gar Buddhista Akadémia Tibetben. zarándokhely található. Az ENSZAz elmúlt 25 évben a felére csökkent a gyermekhalandóság. Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO2022-re eltűnhetnek az elefántok egy tanzániai rezervátumból. ) hét Katmandu-völgyi helyszínt, négy templomot és három palotát vett fel a világörökségi listára, amelyek közül több megsérült a szombati földmozgásban.

Katmanduban romba dőlt a városA legszennyezettebb városok. egyik jelképe, a kilencszintes Darahara torony: a 62 méteres épületből mindössze egy néhány méteres csonk maradt, a romok több tucatnyi – egyes becslések szerint akár 200 – embert temettek maguk alá. A Darahara, amelyet 1832-ben építettek őrtoronynak, a főváros egyik meghatározó látványosságának számított, amelyet turisták kilátóként használtak. Súlyos károk keletkeztek a nepáli főváros központjában lévő ősi buddhista és hindu templomokban és történelmi palotákban is: jelentések és fotók tanúsága szerint a Durbar téren és környékén álló XVI. századi épületegyüttes számos tagja romba dőlt, Nepál egyik legnagyobb pagodájából, a Kaszthamandapból például gyakorlatilag csak fatörmelék maradt.

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!