Már 3700 fölé emelkedett a nepáli földrengés halálos áldozatainak száma

Már 3700 fölé emelkedett a hétvégi nepáli földrengésHárom centiméterrel elmozdította a nepáli földrengés a Mount Everestet. halottainak száma. A rendőrség hétfői adatai szerint 3635-en vesztették életüket Nepálban, és további 61 emberrel végzett a földrengés32 nappal az olaszországi földrengés után élve emeltek ki a romok alól egy macskát. Indiában, hússzal pedig Tibetben. Bangladesből is jelentettek négy halottat. Több faluban a házak 70 százaléka teljesen romba dőlt azon a vidéken, amelyet a rengés leginkább sújtott. A nepáli hadsereg szóvivője közölte, hogy a mentésben részt vesz az ország 100 ezer katonájának 90 százaléka.

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

Helyiek arról számoltak be, hogy csaknem száz utórengés volt szombat óta, és úgy tűnik, hogy a földfelszín még mindig háborog, az emberek nem érzik magukat biztonságban. A fővárosban, Katmanduban a házak zöme gyengén megépített téglaépület volt, de összeomlott több modern, erősebb építmény is. A pusztítás ellenére hétfőn reggel több gyógyszertár és bolt kinyitott, egyes pékségek friss termékekkel várták a vevőket. Az árak nem emelkedtek. “Erkölcstelen és törvénybe ütköző lenne hasznot húzni a tragédiából” – idézett a Reuters egy árust.

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

Az Egyesült Nemzetek gyermekalapja, az UNICEFA következő években 69 millió gyermek halhat meg olyan okokból, amelyek elkerülhetőek lennének. hétfői közlése szerint csaknem egymillió gyermeket sújt súlyosan a szombati nepáli földrengés. A rengés 7,9 erősségű volt, a leghevesebb Nepálban 1934 óta. A 81 esztendővel ezelőttinek 8500 halálos áldozata volt. A mostani miatt több mint 3700-an vesztették életüket, a sérültek száma meghaladja a 6500-at. Százezrek kényszerültek sátortáborokba. Az UNICEF amiatt aggódik a leginkább, hogy elfogy az ivóvízFolyómederbe botlott a Curiosity a Marson. és az élelem, és járványok törhetnek ki a nem megfelelő tisztaságú víz és a rossz higiéniai körülmények miatt.

A nepáli földrengéssel kapcsolatban 58 magyar állampolgárról van tudomása a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, akik a térségben tartózkodtak vagy tartózkodnak, közülük tízzel eddig még nem sikerült felvenni a kapcsolatot.

VIDEÓ:

A hivatalosan megerősített adatok szerint a földrengés következtében a Csomolungmán elindult lavinákban 18-an lelték halálukat. A csaknem 28 milliós NepálMegcsapolták Nepál egyik legveszélyesebb gleccsertavát. legnagyobbCalgary - a világ egyik legnagyobb smaragdja. gazdasági kincse a HimalájaHalálzóna - sokkoló képek a Mount Everest áldozatairól [18+]. , a hegység vonzotta idegenforgalom. Helikopterekkel viszik le a himalájai hegyi mentők az alaptáborba a szombati földrengés és lavinaLavinát idézett elő egy síparadicsomnál kitörő vulkán Japánban. miatt az első és második táborban rekedt hegymászókat – adta hírül a Twitteren Alex Gavan romániai hegymászó.

Az időjárás kedvező, az ég tiszta, de a táborok hatezer méter magasan vannak, ahol annyira ritkaElpusztult az egyik utolsó szumátrai orrszarvú Borneón. a levegő, hogy a helikopterek egyszerre csak két embert tudnak biztonságosan levinni. Az alaptáborban tartózkodók ugyanakkor még rosszabbul jártak, mert szikla- és jéglavina zúdult rájuk, és emiatt legalább hatvanan megsérültek. Az ő mentésükhöz is helikopterekre van szükség.

VIDEÓ:

KínaKína elkezdte lerombolni a világ legnagyobb buddhista települését. leállította a CsomolungmaMajdnem 30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek a Mount Everesten. (Mount EverestMajdnem 30 százalékkal zsugorodtak a gleccserek a Mount Everesten. ) északi, vagyis kínai, tibeti útvonalát érintő hegymászásokat a tavaszi mászószezonban a szombati nepáli földrengés miatt – jelentették be Tibetben hétfőn. Nyima Cering, a regionális sporthivatal igazgatója közölte, hogy a következő hónapban további utórezgésekre lehet számítani. A korábban jelentett, 7000 méter magasságban keletkezett nagy erejű lavina után a helyi adminisztráció emberei már megjelentek a táborokban, s megkezdték az ott lévőket lebeszélni előre ütemezett programjukról.

Nepáli földrengés

A szombati nepáli földrengés az ország vallási és kulturális örökségében is súlyos károkat okozott, vasárnapi jelentések szerint a katasztrófában számos templomMagassarkú cipőt formáló üvegtemplomot építettek Tajvanon. és palota, köztük több világörökségi helyszín is súlyosan megrongálódott. A természeti csapásTeljes egészében megdőlt egy szálloda a Tajvant megrázó földrengés következtében. által súlyosan érintett Katmandu-völgy az ősi ázsiai civilizációk találkozási pontja, ahol mintegy 130 fontos történelmi emlék, hindu és buddhistaKína elkezdte lerombolni a világ legnagyobb buddhista települését. zarándokhely található. Az ENSZAz elmúlt 25 évben a felére csökkent a gyermekhalandóság. Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO2022-re eltűnhetnek az elefántok egy tanzániai rezervátumból. ) hét Katmandu-völgyi helyszínt, négy templomot és három palotát vett fel a világörökségi listára, amelyek közül több megsérült a szombati földmozgásban.

Katmanduban romba dőlt a városA legszennyezettebb városok. egyik jelképe, a kilencszintes Darahara torony: a 62 méteres épületből mindössze egy néhány méteres csonk maradt, a romok több tucatnyi – egyes becslések szerint akár 200 – embert temettek maguk alá. A Darahara, amelyet 1832-ben építettek őrtoronynak, a főváros egyik meghatározó látványosságának számított, amelyet turisták kilátóként használtak. Súlyos károk keletkeztek a nepáli főváros központjában lévő ősi buddhista és hindu templomokban és történelmi palotákban is: jelentések és fotók tanúsága szerint a Durbar téren és környékén álló XVI. századi épületegyüttes számos tagja romba dőlt, Nepál egyik legnagyobb pagodájából, a Kaszthamandapból például gyakorlatilag csak fatörmelék maradt.

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

Nepáli földrengés

VIDEÓ:

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!