Majmok garázdálkodnak az indiai kormány hivatalaiban

Az indiai kormány jövőre kemény választási küzdelemnek néz elébe, ezt megelőzően azonban olyan ellenféllel kell szembenéznie, amely van olyan ravasz, mint bármely politikai riválisa: komoly fenyegetéssé váltak ugyanis az újdelhi hivatalokban garázdálkodó rhesusmajmok csoportjai.

A makákóLopott papírpénzt szórt az emberekre egy majom Indiában. k nagy felfordulást okoznak azzal, hogy ételt és mobiltelefonokat is kikapnak az ember kezéből, de bundás betörőként is terrorizálják az indiai fővárosJodhpur - India kék városa. és térségének lakóit.

Troops of monkeys have colonised areas around parliament and the sites of key ministries in New DelhiUtcai fogorvos Delhiben. , including Prime Minister Narendra Modi’s office.

Közzétette: Channel NewsAsia – 2018. december 10., hétfő

A majmokA veszélyeztetett majmok létét teheti kockára, ha Afrikában is elterjednek az olajpálma-ültetvények. gyakorlatilag megszállták az újdelhi parlament és a kulcsfontosságú minisztériumok térségét, kezdve a kormányfő hivatalától a pénzügyi és a védelmi tárca épületéig, nemcsak a köztisztviselőket riogatva.

“Gyakran csennek ételt a járókelőktől, néha meg az ablakokon bemászva iratokat és dokumentumokat tépnek szét” – számolt be a kellemetlenségeket okozó majmokról Ragini Sarma, az indiai lakásügyi minisztérium egyik munkatársa.

A parlament téli ülésszakának kezdetére tekintettel novemberben az indiai képviselőknek körlevélben adtak tippeket a majomtámadások elkerülésére. Ezek között szerepel például az, hogy nem szabad a makákókat ingerelni, de nem ajánlatos szemkontaktust sem létesíteni velük, s végképp rossz ötlet, ha valaki egy anyamajom és kicsinye közé keveredik.

Forrás:  Wikimedia Commons/J.M.Garg

Az indiai városok robbanásszerű növekedése kiszorította természetes élőhelyükről a rhesusmajmokat, amelyek így városi környezetben kénytelenek ennivaló után kutatni. A hindu többségű Indiában számosan tisztelik és etetik is az állatokat, amelyekről úgy tartják, kapcsolatban állnak Hanumánnal, a majomfejű és -farkú félistenséggel. Ez a társadalmi-vallási hagyomány az etetéssel ördögi kört teremtett. Hozzászoknak, hogy etetik őket, és ezzel elveszítik félelmüket az embertől. Aktívan kutatnak további étel után, s ha nem etetik őket, agresszívvé válnak.

Forrás: Paul Asman and Jill Lenoble/flickr

Narendra Modi indiai miniszterelnöknek is meggyűlt a baja a makákókkal, amikor 2015-ben internetet akart bevezettetni Váránaszi városába. Terveit azonban a GangeszAz indiai szent Gangesz borzalmai (18+). folyó partján lefektetett optikai kábeleket megrágcsáló majmok százai szabotálták el. Amikor pedig Barack Obama volt amerikai elnök látogatott abban az évben Újdelhibe, a városvezetés seprűnyéllel és csúzlival “felfegyverzett” embereket fogadott fel a majmok ellen.

Forrás:  Wikimedia Commons/Thomas Schoch/retas.de

Mivel védettséget élveznek, a majmok rendkívüli mértékben elszaporodtak Újdelhiben és a környező indiai államokban, populációjukra vonatkozóan azonban nem állnak rendelkezésre hivatalos becslések. India Rajan, az Andamán-szigetek úszó elefántja. számos stratégiához folyamodott már a majomfenyegetés elhárítására. Több éve a nagyobb testű fekete langurokat vetették be, hogy elriasszák a makákókat.

Ez a gyakorlat azonban abbamaradt, amint betiltották a langurokMeggyászolták a robotmajom halálát a langurok. fogságban tartását. A hatóságok négy éve egy részben sikeres megoldásra bukkantak. Felfogadtak 40 férfit, akik a langurokat utánozva, rikoltozással próbálják elriasztani a majmokat.

„Majomriasztónak hívjuk őket, és szerződéses munkavállalóA világ 10 legnagyobb munkaadója, akik 18 millió alkalmazottat foglalkoztatnak. k” – mondta egy névtelenséget kérő indiai köztisztviselő. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a stratégia csak részben válik be, mert a rhesusmajmok bárA Maldív-szigeteken nyitották meg a világ első víz alatti bárját. elmenekülnek, de ahogy a majomkosztümös férfiak elmennek, már vissza is térnek.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!