Magyar tudós közreműködésével indult útjára a Napot soha nem látott közelségből vizsgáló űrszonda

A Napot még soha nem látott közelségből és szögből vizsgáló Solar Orbiter űrszonda február 10-én indult hétéves útjára a floridai Kennedy Űrközpontból az Európai Űrügynökség és a NASA"Halottnak nyilvánították" az Opportunity marsjárót. kollaborációjában. A projekt résztvevője Erdélyi Róbert, a Sheffieldi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. ászprofesszora. A magyar kutató a NapKülönleges hullámokat fedeztek fel a Napon, melyek létezését már évtizedek óta kutatják. ultraibolya hullámhosszán vizsgálja majd az égitestből kiáramló plazmát – olvasható az ELTE közleményében.

We are just two days away from the launch of Solar Orbiter, which will provide the first-ever images of the Sun’s…

Közzétette: NASA’s Kennedy Space Center – 2020. február 7., péntek

 

A tudósok először 1999-ben vetették fel a Nap plazmakitöréseit tanulmányozó műholdAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. szükségességét, az Európai Űrügynökség (ESAIdegen naprendszerek bolygóinak légkörét vizsgálja az Európai Űrügynökség. ) a küldetést 2008 és 2013 között tervezte. A szondaMinden korábbinál közelebb kerül a Naphoz a NASA forradalmian új szondája. felépítése során azonban technikai akadályokba ütköztek. Az egyik nagy kihívást az űrhajó hőszigetelése jelentette, ahhoz ugyanis több éves fejlesztésre volt szükség, hogy a berendezések 520 Celsius-fokig bírják a hőséget. A Solar Orbiter hűtőtartományát végül szendvicsszerűen rétegezett titániumból készítették el, amelyet a SolarBlacknek nevezett, speciális, fekete színű anyaggal vontak be.

Az űrjárművek borítását a fényvisszaverés miatt általában fehérre tervezik, de a fehér szín az ultraibolya sugárzás hatására elszürkül, ez pedig jelentősen megváltoztatja a szonda hőtulajdonságait, és hátrányosan befolyásolhatja műszereit. KülönlegesIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. védőborítása miatt a Solar Orbitert a tudósok már el is nevezték Blackbirdnek, azaz fekete rigónak.

 Forrás: NASA/GSFC/SDO

A rendkívüli hőség elviselésére alkalmas borításra azért volt szükség, hogy a Solar Orbiter képes legyen egészen közelről vizsgálni a Napot. A tudósok ugyanis arra kíváncsiak, hogy a Nap hogyan hozza létre és tartja működésben a Naprendszert körülölelő óriási védőbuborékot, a helioszférát, és miért változik ez a buborék időről időre. A Nap aktivitási ciklusának feltárásához a kutatók szerint a Nap sarkvidékei adhatnak kulcsot, a Solar Orbiter pedig az első űrszonda, amelyik erről a rejtélyes régióról képet adhat.

A hétéves misszióra felbocsátott Solar Orbiter előtt valamennyi Napot vizsgáló műholdSikeresen tesztelték az űrszemetet összeszedő hálót. az ekliptika mentén haladt, vagyis azon a síkon mozgott, amelyen a FöldAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. kering NaprendszerAzonos eredetű lehet a Hold és a Föld vízkészlete. ünk központi csillaga körül. Most azonban felülről nézhetnek le a tudósok a Napra, és láthatják a pólusokat is. Ennek azért van jelentősége, mert csak a Nap globális mágneses mezejének kellően pontos modelljével lehet előre jelezni az űridőjárási eseményeket. A Solar Orbiter mindezidáig példátlan részletességgel szolgáltathat adatokat arról a kapcsolatról, amely a Nap és a helioszféra eseményei között áll fenn. A mérések alapján a tudósok képet kaphatnak arról, mi köze van annak, ami a Nap felszínén történik, ahhoz, amit a Föld közelében megfigyelünk.

Erdélyi Róbert, a Sheffieldi Egyetem és az ELTE Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program (FIKP) csillagászprofesszora a projektben a SPICE Team tagja. A SPICE az a műszer, amely a Nap ultraibolya hullámhosszán vizsgálja majd a Napból kiáramló plazmát, azaz az univerzumFelfedezték az Univerzum legnagyobb képződményét. anyagának 4. halmazállapotát. A műszer fontos szerepet játszik a napkitörések gócpontjainak, úgynevezett aktív régióinak feltárásában és azok kialakulásának előrejelzésében. Továbbá – a műhold egyedi pályájából adódóan – a SPICE kamera feladata a Nap felszínén kialakuló igen nagyszámú, kollimált mágneses plazmakilövellések fizikai körülményeinek vizsgálata.

A SPICE műszert az angliai Rutherford Appleton Laboratory (RAL) vezetésével nemzetközi konzorcium fejlesztette ki. A műhold február 10-i sikeres fellövését követően a RAL-ban a kutatók ünnepségen tájékoztatták a nyilvánosságot a napműhold küldetésKözel két év után tért vissza titkos küldetéséről a kísérleti amerikai űrrepülő. éről. Erdélyi Róbert tudományos előadásában kiemelte: a műhold segít megérteni a Nap pólusaiból rendkívüli sebességekre, akár több ezer kilométer/szekundumra is felgyorsuló anyagáramlást, a napszelet, amely meghatározó faktora űridőjárásunknak. A kutatók szerint az előzetes eredményekre már májusban lehet számítani, de az adatok teljes körű, tudományos feldolgozása várhatóan 2021 novemberében kezdődik.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!