Ma 68 éve dobták le az első atombombát

hiroshima

1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor három amerikai repülőgépHatalmas repülőgép temetők Amerikában. tűnt fel HirosimaA 390 éves bonsai, ami túlélte Hirosimát is. japánAtomkatasztrófa utáni kísértetváros járható be a Street View-en. nagyváros fölött. A B-29 típusú bombázó, az Enola Gay70 éve dobták le az atombombát Hirosimára. alacsonyabbra ereszkedett, és valamilyen tárgyat dobott le. 8 óra után 15 perccel és 17 másodperccel a városNördlingen - egy kráterbe épült romantikus kisváros. fölött vakító kékesfehér fény lobbant, majd mennydörgés következett és az azóta elhíresült gombafelhő szökött az ég felé: 600 méter magasságban felrobbant az első atombombaÉszak-Korea azt állítja, hogy hidrogénbombát robbantott. , a Little BoyA Hirosimára és Nagaszakira dobott atombombák. , amelynek ereje 17 ezer tonna TNT-nek felelt meg.

33

Hirosima az atombomba ledobása előtt.

A robbanásA cseljabinszki óta a legnagyobb meteorrobbanás történt a Bering-tenger felett. körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé, az áldozatok pontos számát soha nem fogjuk megtudni. Csak becslések léteznek: a hirosimai emlékművön 61 ezer 443 név szerepel, élelmiszerjegyét 78 150 ember nem váltotta be soha többé, az amerikai felderítés 139 ezerre tette az áldozatok számát. Többségük halálát nem maga a robbanás okozta, hanem az azt követő tűzvész, omlás és pánik. Sokan csak napokkal később, a hőhatás, a lökéshullámok vagy a radioaktív sugárzásMegnövekedett radioaktív sugárzást mérnek Európa több pontján. következtében, elképzelhetetlen kínok közt vesztették életüket.

Hirosima az atombomba ledobása után.

Hirosima az atombomba ledobása után.

A sugárfertőzés okozta károsodások pontos természete ma sem ismert, de addig ismeretlen betegségek tűntek fel, a mai napig szedi áldozatait a leukémia, a hirosimai rák, és még ma is születnek gyermekek genetikai torzulásokkal. A hirosimai ipari létesítmények viszont szinte érintetlenek maradtak, a hadiüzemek dolgozóinak jelentős része túlélte a robbanást.
Hirosima óta eltelt ugyan 68 év, de a kérdések továbbra is kérdések maradtak: szükség volt-e Hirosimában, de főként két nappal később Nagaszakiban az atombomba bevetésére, és milyen hátsó szándékok vezették Harry S. Truman elnököt a támadás elrendelésekor.

Enola Gay

Sokak szerint a robbantás hadászatilag indokolatlan volt, mivel a japánok már a megadás gondolatával foglalkoztak; az amerikai katonai és politikai vezetés főleg a lakott területre gyakorolt hatást akarta látni, és már a háború utáni erőviszonyokat akarta alakítani. Mások szerint viszont súlyos véráldozatokat követelő hadműveleteket előztek meg, hiszen egyetlen japán terület, Okinava szigetTeljesen elárasztotta a tenger a Holland-szigetet. ének elfoglalása két hónapot és 12 ezer amerikai katonaKatonák felszerelésének evolúciója az elmúlt 1000 évben. életét követelte. Ezek a veszteségek hozzájárultak ahhoz, hogy a megadást továbbra is elutasító Japán ellen bevessék az új fegyvert.

A fegyver demonstrálása már a Szovjetuniónak is szólt, a hidegháborús hatalmi játszmának is része volt, bár az amerikai atommonopólium nem tartott sokáig. Szokták azt is állítani, hogy a két bombaFeltérképezték az első víz alatti atomrobbantás kráterét a Bikini-atollnál. robbanásának hatása óvatosságra kényszerítette a politikusokat, és ezzel valójában megmentette a világot az atomháború rémétől. Bizonyos azonban, hogy az emberiség 1945. augusztus 6-án reggel negyed kilenckor új korszakba lépett. Ezt a napot 1978-ban a nukleáris fegyverek betiltásáért folyó harc világnapjává nyilvánították örök emlékeztetőül.

Az ENSZMilliárdokba kerülnek Európának a légszennyezés okozta betegségek. Közgyűlése 1996. szeptember 10-én fogadta el az atomfegyver-kísérletek teljes tilalmáról rendelkező Átfogó atomcsend szerződést.- Írta az MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!