Lótusz napokat rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a keleti emberek szokásait, életfilozófiáját, gyógymódjait, a távol-keleti tájak íz-, illat- és dallamvilágátA kőszáli kecskék könnyedén mozognak a szinte függőleges gátakon is. , természeti látványosságait bemutató programok várják a látogatókat a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Füvészkertjében.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Az indiai lótuszok a botanikus kertOrrfacsaró bűzt árasztó, gigantikus méretű virágok nyílnak egy amerikai botanikus kertben. büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. A zöld levelek és a több száz, hatalmas rózsaszín virágDémoni alak rajzolódik ki egy Kolumbiában felfedezett orchideán. szinte beborítják a vízfelületet. Az állomány csaknem egyidős a botanikus kerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert 
Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

A legenda szerint Buddhának életet adó növény őshazája Délkelet-Ázsia és AusztráliaLevegőbe repített egy ausztrál szörföst a rátámadó hatalmas cápa. , ahol szinte minden részét hasznosítják. A virágokA belga királyi palota lenyűgöző botanikus kertje. a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva fogyasztják, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert
Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert

Az immár 11. alkalommal megszervezett Lótusz Napokon tartanak tradicionális indiai táncbemutatót, ahogyan a hangfürdők, meditációs koncertek sem hiányozhatnak a programok közül. A vendégek Ázsia növényvilágával a LótuszTíz év után bontottak szirmot ismét a lótuszok egy thaiföldi nemzeti parkban. túrán ismerkedhetnek meg. Ezúttal egy kerti sétával egybekötött előadás idejére JapánMesebeli látvánnyal kápráztatja el a látogatókat a japán lilaakác fesztivál. különlegesA kihalás szélére került a világ egyik legkülönlegesebb teknőse. növényvilága kap kitüntetett figyelmet. Szombaton és vasárnap jóga-, és harcművészeti bemutatókkal, masszázzsal, henna- és arcfestéssel, kézművesvásárral fogadják a látogatókat.

A keleti kultúrához elválaszthatatlanul kapcsolódó, testi, lelki feszültségoldó módszerekről, technikákról színvonalas előadások hallhatók, sőt az érdeklődők jó néhány módszert a helyszínen ki is próbálhatnak. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a koreai, japán és kínai teázási kultúrába, úti beszámolók segítségével Ázsia tájain barangolhatnak.

Forrás: Szegedi Tudományegyetem Füvészkert


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!