Legendás maja uralkodó portréját találhatták meg Palenque romvárosában

A legendás Pakal majaŐsi építményt fedeztek fel a Kukulkán maja piramisban. király portréját találhatták meg PalenquePalenque - maja romváros Mexikóban. romvárosban mexikóTízezer éve élt óriáslajhár maradványaira bukkantak egy víznyelő mélyén Mexikóban. i régészek – közölte a Mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH). A nagyjából életnagyságú szoborfejre a restaurációs munkák során bukkantak rá.

Forrás: Wikimedia Commons/Jan Harenburg 

A Palota (El Palacio) nevű komplexum alatt a kutatók egy oltárt fedeztek fel, ahol a szoborfej mellett állatcsontokat, cserépfigurákat és edényeket is találtak. Nagy Pakal király (K’inich Janaab’ Pakal) Kr.u. 603 és 683 között élt, a gipszszobor arca pedig egy idős emberé, a régészek szerint valószínűleg a nyolcvanévesen meghalt királyé.

Forrás: Wikimedia Commons/Peter Andersen
Forrás: INAH

A dél-mexikói Chaipas államban található Palenque az egyik legfontosabb régészeti lelőhely az országban, az UNESCOVeszélyt jelentenek a világörökségi helyszínekre az óceánjáró hajók. kulturális világörökségVilágörökséggé tennék a normandiai partraszállás helyszíneit. része. Kiemelt szerepét az adja, hogy itt találtak rá a maja művészet eddig feltárt legjelentősebb alkotásaira, és a maja írásbeliség leghosszabb szövegemlékére.

„Az ősi maja városban található legjelentősebb épületeket kívülről hieroglif feliratok borítják, melyeket megfejtve a tudósok megoldhatják a Palenque és lakóinak történelmét korábban körüllengő rejtélyek jelentős hányadát.”

Forrás: Wikimedia Commons/Jan Harenburg 

Palenque ma ismert formája a 611-ben megkezdett újjáépítés során alakult ki, a városVelence rejtett történelme és kevéssé ismert helyei egy csodálatos útifilmen. kulturális és építészeti értelemben a Kr.u. 615 és 800 közötti időszakban élte virágkorát. Ekkor épültek fel a település legfontosabb létesítményei és ebből az érából származnak azok a szövegemlékek, amelyek a város uralkodóinak nevét és cselekedeteit örökítették meg. Nagy Pakal sírját 1952-ben fedezték fel, ám a hieroglifákat azóta sem sikerült még teljesen megfejteni.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!