Kutyaévekben számolva – meglepő eredményre jutottak az ELTE kutatói

Az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálják kutyákA kutyák is képesek "mentális időutazásra". on az ELTEA kutyák is képesek "mentális időutazásra". Etológia Tanszékének kutatói, legfontosabb megállapításaik között szerepel, hogy az ebek várható élettartama a fajta és a méret mellett egyéb tényezőktől is függ, ilyen például a táplálkozás, az életmód vagy a genetika, valamint a kutyát élete során érő traumatikus események. A kutatásKét agyi terület felelős a halogatásért. legfrissebb eredményeiről a kutatók a Frontiers in Veterinary Science című folyóiratban számoltak be.

Noha a kutyák és macskákA macskák képesek megkülönböztetni az emberek által kimondott szavakat. sokkal hamarabb öregszenek az embereknél, életük az emberéhez hasonlóan életszakaszokra bontható, úgy mint kölyökkor, kamaszkor, felnőttkor, időskor és matuzsálemi kor. A kutatás megállapításai között szerepelt, hogy a kutyák várható élettartama és az egészségben eltöltött évek száma a fajta és a méret mellett függ egyéb tényezőktől is, mint például a táplálkozás, életmód vagy a genetika.

Az eredmények némelyike ugyanakkor még a kutatókat is meglepte, például az, hogy a kutyát az élete során érő traumatikus események, mint a gazdaváltás, elveszés, menhelyre kerülés hosszú távú negatív hatásokkal járhat a kutyaTöbb száz életet mentett meg a kutya, aki kiszagolja a daganatokat. későbbi egészségA kávézás csökkentheti a szív- és az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. ére nézve.

Forrás: Angels Among Us Pet Rescue

A kutatók megállapították azt is, hogy a magyar mintában a keverékek bizonyultak egészségesebbnek fajtatiszta társaiknál. A magyarországi fajtatiszta kutyák körében korábban bukkannak fel egészségügyi problémák, mint a keverékeknél. Emellett a legidősebb, 12 év feletti korcsoportban is nagyobb a keverékek aránya, mint a fiatalabbaknál, ami arra utal, hogy a fajtatiszták rövidebb ideig élnek, mint keverék társaik.

Az ELTE kutatói a világon elsőként elemezték a traumatikus események hosszú távú hatását a kutyák egészségére. Azok a kutyák, akik életük során valamiféle megrázó élethelyzetet éltek át, nagyobb valószínűséggel szenvedtek egészségügyi panaszoktól. A gazdák beszámolói alapján ilyen következményekkel járhat, ha a kutya menhelyre került, gazdát váltott vagy megváltozott a család szerkezete (például születés vagy halEldobált üvegpalackok menthetik meg a kihalástól a foltos kézhalat. ál miatt), illetve ha súlyos sérülése volt vagy elhúzódó betegségben szenvedett, esetleg elveszett. Ha az eb több ilyen eseményt is átélt, a gazdák nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a kutya viselkedésén ezek a múltbeli események maradandó nyomot hagytak.

Az eredmények hasonlóak az embereknél feltárt összefüggésekhez, ahol a gyermekkori traumatikus élmények komoly negatív hatással vannak a szellemi és fizikai egészségre, ráadásul ez a hatás még erősödik is, amennyiben a gyereket később más traumatikus esemény is éri. Az ismételten átélt, extrém stresszel járó élethelyzetek a stresszhormon-szint emelkedéséhez, az immunrendszer csökkent működéséhez és felgyorsult öregedéshez vezethet.

Forrás: Wikimedia Commons/Rlink

A kutatók közleményükben felhívják a figyelmet arra is, hogy túlsúly mára a kutyák egészségét veszélyeztető legkomolyabb rizikófaktorrá lépett elő. Az életkor és az aktivitás változásával a kutyák tápanyagszükséglete megváltozik, csakúgy, mint az embereké. Az Egyesült Királyságban jelenleg a kutyák 60% túlsúlyos vagy kövér, ami 20%-kos növekedést mutat a 2007-es adatokhoz képest, és szorosan követi az emberek körében is gyorsan terjedő elhízás mértékét. Sokan nem megfelelően, például ételmaradékokkal etetik a kutyájukat, és nem veszik figyelembe azt sem, hogy a kutyának kevés mozgás mellett, illetve idős korában megváltozik a kalóriaszükséglete.

Forrás: Pet Fit Club

„Óriási probléma az is, hogy a gazdák nem ismerik fel időben, vagy nem ismerik el, ha kutyájuk hízni kezd” – mondja Kubinyi Enikő, a kutatócsoport vezetője. A túlsúlyosként vagy kövérként kategorizált kutyák nagyobb eséllyel szenvednek egészségügyi problémáktól a 3–6 és a 8–10 éves korcsoportokban. Körükben gyakrabban fordul elő cukorbetegségMagyarul "beszélő" vércukormérő segítheti a látássérült diabéteszes betegeket. , ízületi gyulladás, vizeletvisszatartási zavarok, valamint légzési elégtelenség.

Forrás: Punk_rock_yorkie

A kutatás fő célja olyan módszertan kidolgozása, amely kutyáknál is mérhetővé teszi a kognitív hanyatlást, segíti a családi és munkakutyákA világ legkeményebben dolgozó kutyái. egészséges élettartamának meghosszabbítását, és egyúttal az emberi öregedés nemkívánatos folyamatainak megértéséhez is hozzájárul. A ELTE Szenior Családi Kutya Program részeként több mint száz idősödő, 8 évnél öregebb kutya életét követik figyelemmel a kutatók négy éven át.

Cikkajánló: Mindenhová a hátán viszi aprócska barátját a gondoskodó bernáthegyi kutya 

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!