Különleges felfedezés: Vámpírbéka Vietnamból

KülönlegesA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. békafajt fedeztek föl a kutatók a délkelet-ázsiai ország trúpusi esőerdeiben: egy olyan kétéltűt, amely ebihalainak fogszerű képződményei vannak.

Vámpírbéka Vietnamból

Fotó: Jodi Rowley/National GeographicLenyűgöző képsorok a Dunáról és Budapestről!.

Az 5 cm hosszú, 2008-ban azonosított békafajnak – a repülő Rhacophorus vampyrusnak – a Vietnam déli részén található, árnyékos erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. k adnak otthont. Ez a békafaj hártyás lábai segítségével, vitorlázó repüléssel suhan fáról-fára. A kifejlett egyedek petéiket a fatörzsekben összegyűlt vizekben helyezik el, itt ugyanis az ivadékok védve vannak a folyóTíz éve keresték az ausztrál folyóból kifogott "krokodilszörnyet". kban és tavakban élő ragadozóktól.

„Egyáltalán nincs szükségük arra, hogy a lemenjenek talajra” – mondta a kutatásA kutyák alvás alatti agytevékenységét vizsgálták magyar kutatók. vezetője Jodi Rowley, a Sydney-i Ausztrál Múzeum kétéltű szakértő biológusa.

Az állat azonban nem e miatt érdemelte ki a vérszívó nevet. Inkább az ebihalakon található furcsaFurcsa parazitát találtak a halkonzervben. , hajlott „agyarszerű” fogaktól, amit a tudósok csak 2010-ben fedeztek fel.

„Amikor mikroszkópon keresztül először megláttam ezeket a fogakat, nagyon elcsodálkoztam” – emlékezett vissza Rowley.

A békafog továbbra is rejtély

Az ebihalaknak általában csőrhöz hasonló szájszervük van. Ehelyett a vámpírbéka ivadékainak egy pár, feketeA táncoslábú paradicsommadár tollazatán látható az állatvilág legmélyebb fekete színe. , kampó lóg ki a szájszervükből – először láttak ilyen fogakat békáknál.

A szakemberek még nem tudják, mi célt szolgál ez a fogféle. Bár a fatörzsekben összegyűlt vizekben ebihalakat nevelő békák gyakran etetik csemetéiket meg nem termékenyített petékkel. A fogakMegoldódott az ötven éve talált állatfogak rejtélye - hiénák kóboroltak egykor a kanadai sarkvidéken. , véli a herpetológus, talán segítenek ezek elfogyasztásában.

Forrás:NG


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!