Egy családjától elszakadt narvált fogadtak be maguk közé a belugák

KülönlegesIlyen fekete lyukakat még nem sikerült megfigyelni. család úszkál a kanadai Szent Lőrinc-folyó torkolatánál: bálnakutatóknak sikerült megfigyelniük egy csapat belugát, melynek tagjai egy magára maradt narválElőször azonosítottak narvál-beluga hibridet a kutatók. t fogadtak be maguk közé.

A kivételes csapatot több alkalommal is dokumentálták és a kutatók megfigyeléseiből kiderül, hogy a fehér delfinekTengeri szivaccsal kedveskednek választottjaiknak a púposhátú delfinek. teljesen elfogadták a fiatal narvált, aki a csoport teljes jogú tagja. Azt nem lehet pontosan tudni, hogy a “tengerHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. unikornisaként” emlegetett cet100 kilogramm szemetet találtak egy skót szigetnél partra sodródott bálna tetemében. , miként keveredett el ilyen messzire a családjáKerékpárral a belgiumi tó vizén keresztül. l, de láthatóan szépen fejlődik és immár három éve a belugákkal él.

Forrás: GREMM

A belugaÍgy játszott egymással egy sirály és egy beluga – Videó. és a narvál közeli rokonok, de különböző felderítési és vadászati technikáik vannak és általában nem lépnek egymással interakcióba, amikor az északi vizeken összetalálkoznak. A narválok jó búvárok, akik mélytengeri halakra vadásznak, és jobban érzik magukat a sűrű jéggel borított területeken. A belugák inkább a kevésbé jeges, sekélyebb vizeket preferálják, és főként lazacra és csuklyás halakra vadásznak, melyek a felszín közelében úsznak.

Forrás: GREMM
Forrás: GREMM

A nárvál jellegzetessége, hogy felső állcsontjából két fog nő ki vízszintesen előre. A bal oldali fog agyarrá fejlődött, amely akár 3 méter hosszú is lehet. Nem túl gyakori, de vannak kétagyarú példányok is. Agyaruk nem kizárólag az ivarérett hímeknek van, de a nőstényeké gyengébb és teljes kifejlődésük igen ritkaEgyedülálló hun és avar kori leletekre bukkantak Kecskeméten. . Jelentősége az érzékelésben van: ennek segítségével érzékelik a víz hőfokát, sótartalmát, a halrajok jelenlétére utaló szerves maradványokat. A narvál, a belugával ellentétben, gyorsan és fordulékonyan úszik. Minden más cetfélénél mélyebben hatol be a sarkvidéki vizekbe, s ott néha nagy csapatokat alkot a lékek környékén, melyeket rendszeres felszínre bukásuk révén tartanak fenn, légzőnyílásként használva azokat.

Forrás: GREMM

A beluga csapatokban vadászik és halakkal táplálkozik, melyeket maga előtt hajt. Lassan úsznak, a 10 km/h sebességet is alig érik el, s csak sekély vizekbe merülnek. Hanglokátorrendszerük nagyon fejlett, és igen jó a hallásuk is, így zsákmányuk helyét a zavaros vízben is pontosan meg tudják állapítani. Többnyire kis csapatokban úszkálnak, a sarkvidéki partTöbb száz méter hosszú hálóval szőtték be a pókok egy görög város partját. menti vizekben fehér testükkel úgy hatnak, mintha csak olvadó jégtáblák lennének.

Forrás: GREMM

A csoportot megörökítő bálnavédő szervezet, a GREMM (Group for Research and Education on Marine Mammals) szerint a fiatal narvál úgy viselkedik, mintha ő maga is beluga lenne, tökéletesen beilleszkedett befogadó családjának tagjai közé.

Robert Michaud, a szervezet elnöke hozzátette, hogy a két rokon faj tagjai várhatóan egyre gyakrabban fognak egymásra találni az éghajlatváltozás, illetve az olvadó jégHatalmas, gyorsan növekvő üreget fedeztek fel egy antarktiszi gleccser alatt. miatt. Sok faj élőhelye megváltozásával új vadászterületeket keres: ez a jelenség már megfigyelhető például a jegesmedvénél és a grizzlynél, melyeknél már fajközi keveredést is dokumentáltak.

Cikkajánló: Egyre több grizzly-jegesmedve születik a felmelegedés következtében


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!