Egyre több grizzly-jegesmedve születik a felmelegedés következtében

Az elmúlt években egyre gyakrabban látni grizzly-jegesmedvét (angol elnevezése: pizzly bear, grolar bear) ami annak a következménye, hogy az északi-sarki térség a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben melegszik. Környezetük felmelegedése miatt északra vonulnak az alaszkai és kanadai grizzly medvék, ami elkerülhetetlenül elvezet ahhoz, hogy jegesmedvékkel találkozzanak és párosodjanak.

Grizzly-jegesmedve

A sarki jég zsugorodásával a jegesmedvék egyre több időt töltenek a szárazföldön, élelem utáni hosszas vándorlásaik miatt lesoványodnak, számuk csökken, mivel egyre kevesebb a zsákmányállat.

Fotó: Wikipedia/Arturo de Frias Marques

A melegebb időjárás és a növényzet növekedése azt jelenti, hogy egyre több az átfedés a két faj között. A múltban alig volt példa ilyenre. A két faj genetikailag nagyon hasonló, ezért mindkét faj hímjei vonzók lehetnek a nőstényeknek, ezért látjuk a kereszteződést – magyarázta Chris Servheen, a Montanai Egyetem grizzlyszakértője a Guardian brit lap tudósítójának.

Grizzly-jegesmedve
Fotó: Wikipedia/Alan Wilson

grizzlyFotó: Wikipedia

A jegesmedvék a barna medvékből fejlődtek ki mintegy 150 ezer éve, és ma a világ legnagyobb húsevő állatai, súlyuk elérheti a 720 kilogrammot. A hőmérséklet emelkedése jobban kedvez a grizzly-jegesmedvéknek, mint a jegesmedvéknek.

“Evolúciós változásnak vagyunk tanúi hosszú távon, amikor egyre nagyobb mértékű az átfedés, a jegesmedvéknek nincs sok választásuk. De még nemzedékek százai kellenek ahhoz, hogy egy valódban új medvefaj jöjjön létre” – hangsúlyozta Servheen.

Grizzly-jegesmedve

Grizzly-jegesmedve


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!