Közzétették az első felvételeket az Amazonas folyó torkolatánál felfedezett hatalmas korallzátonyról

Közzétették az első felvételeket arról a hatalmas korallzátonyA Nagy-korallzátony. ról, amelyet tavaly találtak az AmazonasElőször filmezték le a világtól elzártan élő indián törzset. folyó atlanti-óceáni torkolatának iszapos vizének mélyén.

amazonas-4Forrás: NASAMesterséges intelligencia fedezte fel a Naprendszer mását.

A mintegy 9500 négyzetkilométeres korallzátonyrendszerről a GreenpeaceÉlet szájmaszkban – film készült a szmogban élő kínaiakról. brazíliai szervezetének szakemberei és a zátonyrendszert felfedező tudósok készítették a fotókat, amikor a környezetvédők Esperanza nevű hajójával felkeresték a térséget, hogy dokumentálják a természeti képződményt. A korallzátony területe nagyobb, mint a brazíliai Sao Paolo vagy LondonÚszómedence fog összekötni két londoni toronyházat. területe. A Total és a BP olajtársaságok készen állnak arra, hogy kőolajfeltárásokat végezzenek a térségben, ha megkapják a brazil kormány engedélyét – olvasható a Greenpeace honlapján. A kutatók tengeralattjáróval merültek 220 méter mélyre a brazíliai partoktól több mint 100 kilométerre.

Recifes da foz do rio Amazonas. Crédito obrigatório: Divulgação/GreenpeaceForrás: Divulgação/Greenpeace

A mintegy 965 kilométer hosszú korallzátony Francia GuyanaRoraima - a világ legmagasabb táblahegye. partjaitól húzódik BrazíliaNyolcméteres hosszúszárnyú bálna tetemére bukkantak az Amazonas esőerdejében. Maranhao szövetségi államáig. Létezésére korábban senki nem gyanakodott, mivel a világA világ 10 legveszélyeztetettebb szépsége. nagy folyóNyolcméteres hosszúszárnyú bálna tetemére bukkantak az Amazonas esőerdejében. i szétszabdalják a zátonyrendszereket, ezért azokon nem nő korallA Nagy-korallzátony. . Ráadásul a korallokSzínpompás korallok - a trópusi óceánok különlegességei. a tiszta, napfénnyel jól átitatott, Konyhasó jelenlétét fedezték fel a Jupiter Európé nevű holdjának felszínén. s vizekben élnek, viszont az Amazonas torkolata a világ egyik legiszaposabb torkolatvidéke, a folyó több ezer kilométeren magával sodort és óceánba mosott hordalékával.

Forrás: Divulgação/Greenpeace

“Ez a korallrendszer több okból is fontos, köztük egyedülálló jellegzetességei vannak, például a fényfelhasználását és a vízben lévő fizikai, kémiai feltételeket illetően. Új fajok létezését is jelentheti a térségben, és a természeti képződmény fontos az Amazonas deltája mentén élő halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászó közösségek számára” – mondta Nils Asp, Pará állam Szövetségi Egyetemének kutatója. Csoportunk jobban meg akarja érteni, miként működik ez az ökoszisztéma, milyen a fotoszintézis mechanizmusa ilyen korlátozott fényviszonyok között – tette hozzá. A szakember elmondta, hogy fel akarják térképezni a korallrendszert, most még csak kevesebb mint 5 százalékát térképezték fel.

“Meg kell védenünk a korallzátonyt és az Amazonas torkolat egész térségét a vállalatok profitéhségétől. A Total kőolajcég egyik fúróblokkja csupán 8 kilométerre van a korallzátonytól, és a környezetvédelmi engedélyezés már folyamatban van” – hangoztatta Thiago Aleimda, a Greenpeace brazíliai csoportjának tagja.

További képek és információ: greenpeace.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!