Kipusztulás fenyegeti a vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát

A vadon termő kávéfajták több mint 60 százalékát fenyegeti a kipusztulás az erdőirtásKétségbeesetten kapaszkodott az utolsó megmaradt fába az orangután, miután elpusztították az otthonát. , a klímaváltozásHarminc éven belül eltűnhetnek a Pireneusok gleccserei. és a rovarkártevők egyre súlyosbodó problémája miatt – figyelmeztetnek a kutatók. A londoni Kew GardensA világ egyik legnagyobb magbankja segít az ausztrál tűzvészben odaveszett növények megőrzésében. szakemberei szerint már a fenyegetett kávéfajták közé tartozik a leggyakrabban termesztett arab kávé (Coffea arabica) vadon élő rokona is.

Forrás: Raj/flickr

A Science Advances és a Global Change Biology című folyóCsikóhalak telepedtek meg a Temzében. iratokban publikált tanulmányok készítői a világon előforduló 124 kávéfaj kutatásait átvizsgálva megállapították, hogy több mint 60 százalékukat fenyegeti a kipusztulás. A Kew Gardens munkatársa, Eimear Nic Lughadha “rendkívül magasnak” nevezte ezt a mutatót, amelyet korábban mindössze 22 százalékra becsültek.

Forrás: Wikimedia Commons/Jmhullot

Az AfrikaRegenerálódik a víziló-populáció Afrika legrégebbi nemzeti parkjában. , MadagaszkárAz ember irthatta ki az elefántmadarakat, a valaha élt legnagyobb szárnyasokat. , Ázsia és Ausztrálázsia trópusi területein vadon termő kávéfajok fontosságát az adja, hogy segítségükkel “a betegségeknek és az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati feltételeknek ellenálló” új növényeket lehet termeszteni. A világ kávékereskedelme jelenleg két fajra, az arab kávéra (60 százalék) és a robuszta kávéra (40 százalék) épül.

Forrás: Wikimedia Commons/MarkSweep

A Kew Gardens munkatársai és etióp szakértők 2017-ben arra figyelmeztettek, hogy a klímaváltozás miatt a kávéültetvények akár 60 százaléka alkalmatlanná válhat a termesztésre a század végére Etiópiában.

A vadon termő arab kávé hazájának számító EtiópiaAz utóbbi 25 év legpusztítóbb sáskajárása van Afrikában. Afrika legnagyobb kávéexportőre. A kávétermesztés 15 millió ember számára jelent megélhetést az országban.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!