Kína megint embert küld az űrbe

Két férfi és egy nő űrhajós kedden késő délután indul útnak KínaHamarosan Kínában is függőleges erdő fog zöldellni. északnyugati űrközpontjából a Sencsou–10 űrhajóval. A nő űrhajós, Vang Ja-ping századost a a Sencsou–9-es legénységébe is jelölték tavaly, de akkor végül a vele nagyjából egyidős, 1978-as születésű Liu Jang repült.

Sencsou–10

Az űrhajó 15 napon át tartózkodik majd az űrben, és két dokkolási manővert fog végrehajtani a Föld2055-ben tízmilliárd ember él majd a Földön. körül keringő Tienkung–1 kísérleti űrállomásmodullal. Az egyik egy automatikus, a másik kézi összekapcsolódás lesz.

Sencsou–10

A legénység egészségügyi és műszaki vizsgálatokat, kísérleteket fog végezni, továbbá az űrállomásmodulról élő előadás keretében mutatják be közép- és általános iskolásoknak a súlytalanság körülményeit. A világűr és a tudományNASA: a Marsra lépést nem kerülheti el az ember. iránti érdeklődés felkeltését célzó tanórát Vang Ja-ping tartja majd.

A Sencsou-10 legénysége

Mint elhangzott, a Tienkung–1 (Mennyei PalotaVisszatért a Föld légkörébe és megsemmisült Kína űrlaboratóriuma. ) stabil állapotban várja az űrhajósokat, és kész a dokkolásra. A Földön ugyancsak minden készen áll a keddi útra bocsátáshoz, köztük a Sencsou–10 hordozórakétája, a Hosszú Menetelés–2F korszerűsített változata. A kínai űrprogram szóvivője, Vu Ping szintén hétfőn jelentette be, hogy szeptemberben PekingKonzerves levegőt lehet kapni Pekingben. ad majd otthont egy, az ENSZ Világűrirodájával (UNOOSA) közösen rendezett nemzetközi konferenciának, az embereket űrbe juttató űrprogramok tapasztalatairól. – Írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!