Kihalhatnak a császárpingvinek, ha változatlan tempóban folytatódik a felmelegedés

Egy friss kutatás"Bálnakamerákkal" derítenek fényt az óceán óriásainak táplálkozási szokásaira. szerint az évszázad végére a kihalásMár csak három északi szélesszájú orrszarvú maradt a világon. szélére sodródhat a császárpingvinA világ leghosszabb pingvinmerülését dokumentálták a Déli-sarkvidéken. , a napjainkban élő legnagyobb pingvinfaj, ha változatlan tempóban folytatódik a globális felmelegedésHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. .

A massachusettsi székhelyű Woods Hole-i Óceánkutató Intézet (WHOI) kutatói a Global Change Biology szaklapban publikálták a tanulmányukat, melyből kiderült, hogy az antarktiszi jégHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. változatlan ütemű olvadása esetén 2100-ig a császárpingvinek 86 százaléka pusztulhat el.

A jégtáblák a menedéket is jelentik a császárpingvinek számára Fotó: FINE AMERICA ART

A 130 centiméteresre is megnövő császárpingvinek kolóniákban élnek az AntarktiszHatalmas jéghegy szakadt le az Antarktiszról. partjai mentén összetorlódott, a szárazföldhöz odafagyott jégtáblákon. A császárpingvinek számára létfontosságú a tengerjég e speciális formája, mivel egyszerre szolgál „ugródeszkaként” táplálékszerző tengeri alámerülésekhez és menedékhelyként. Állapota befolyásolja a pingvinekHatalmas előrelépés történt Déli-Georgia sziget páratlan élővilágának megmentésében. egyik fő élelmének, a krillnek a mennyiségét is.

Stéphanie Jenouvrier, a WHOI madárszakértője és csapata különböző számítógépes modelleket fejlesztett és használt a táblás jégmezőA Föld legnagyobb vulkanikus térségét fedezték fel az Antarktisz jégtakarója alatt. k és a pingvinek jövőjének megjósolására. A legjobb esetben – ha sikerül 1,5 Celsius-fokra korlátozni a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest, mint ahogy azt a párizsi klímaegyezményA veszélyben lévő fajok többségét meg lehetne menteni a klímaegyezmény megvalósulásával. előírja – a jégnek csak 5 százaléka olvad el, a császárpingvineknek pedig a 19 százaléka pusztul el 2100-ig. Ha csak 2 fokra sikerül mérsékelni a globális felmelegedést, akkor a szóban forgó jégfajtának a 15 százaléka, a jelenlegi pingvinA világ leghosszabb pingvinmerülését dokumentálták a Déli-sarkvidéken. állománynak pedig az egyharmada tűnik el.

A felmelegedésA jelenlegi felmelegedéshez hasonlóra nem volt példa az elmúlt 2000 évben. jelenlegi üteme mellett az ismert 54 császárpingvin-kolóniaÖsszeomlott a világ legnagyobb királypingvin-kolóniája. 80 százaléka, a madarak25 millió madarat ölnek meg évente a Földközi-tenger medencéjében. 86 százaléka tűnik el a FöldMinden eddiginél korábban fogja elhasználni az emberiség a Föld éves erőforrásait. színéről a számítógépes modellezések szerint. E forgatókönyv megvalósulása esetén gyakorlatilag a császárpingvin kihalásával nézhetünk szembe – írják a kutatók.(MTI)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!