Kétszer szelídítette meg a vadmacskát az ember

Kétszer szelídítette meg a vadmacskát az ősi ember, egyszer a Közel-Keleten, egyszer Egyiptomban – állapította meg a téma eddigi legnagyobb léptékű genetikai kutatása. A közel-keleti “termékeny félhold”, a mezőgazdaság bölcsőjének lakói lehettek az elsők mintegy 9 ezer éve, akik a vadmacskát sikerrel háziasították, néhány ezer évvel később a macskák az ősi Egyiptomból terjedtek el a hajóHosszúszárnyú bálna emelt a magasba egy turistákat szállító hajót. zási útvonalak mentén. Ma az AntarktiszHarminc éve nem látott méretűre zsugorodott az ózonlyuk az Antarktisz felett. kivételével minden földrészen élnek – írta a BBC hírportálja.

Forrás: Wikimedia Commons/British Museum/flickr/Mario Sánchez Prada

A tudósok úgy vélik, a vadmacska a gabonaraktárak köré gyűlő egerek miatt közeledett a földművesekhez. “A mai macskákban mindkét területről származó állatok génjei megtalálhatók” – mondta Eva-Maria Geigl, a Nature Ecology & Evolution című szaklap friss számában ismertetett kutatásHatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak ki az óceánokban élő kagylók és férgek. vezetője.

Forrás: Wikimedia Commons/David Corby Edited/Arad

Mielőtt az ember teljesen háziasította volna, évezredeken át patkányfogónak használta a macskát a hajókon és a gazdaságokban. “Mondhatnánk, hogy a macskák választották az ember társaságátEgy óriásgát miatt árasztanak el egy ősi települést Törökországban. , de a kapcsolat mindkét fél számára haszonnal járt” – magyarázta Geigl, a párizsi Jacques Monod intézet kutatója. Genetikai bizonyítékok arra utalnak, hogy a macskát ott háziasították először, ahol a mezőgazdaság elkezdődött: a Közel-Keleten. A földművesek voltak az elsők, akik a vadmacskát a házhoz szoktatták, majd – akár szándékosan, akár véletlenül – magukkal vitték az utazásaikra.

Forrás: Wikimedia Commons/Michael Gäbler
Forrás: Wikimedia Commons/Lviatour

A háziasításA legrégebbi kutyaábrázolásra bukkantak régészek Szaúd-Arábiában. második hulláma az ősi Egyiptomban ment végbe. A macskák a római birodalom idején terjedtek el Európában, majd a vikingekKülönleges kristályok segíthettek a vikingeknek a tengeri navigációban. korában ennél is messzebbre jutottak. Az egyiptomi macska DNSFény derül az egyiptomi múmiák titkaira. -ét egy vikingBebizonyították, hogy nő volt a híres viking hadvezér. kikötőben is megtalálták, ami arra utal, hogy az állatokat észak-európai kereskedelmi hajóutakra is magukkal vitték a tengerA Földközi-tengerben a legmagasabb a világon a műanyagrészecskék koncentrációja. észek.

Meglepő, hogy a cirmos bundájú macskák csak a középkorban jelentek meg. A DNS-vizsgálat alapján a jellemző mintázatot okozó génmutáció Nyugat-Törökországban jelent meg a 14. században. Az ezt követő évszázadokban, amikor a macskák értékét inkább a szépségük, mint a hasznosságok jelentette, a cirmosok elterjedtek az egész világon. “Fajták kitenyésztéséről alig beszélhetünk a 19. századik, ellentétben a kutyákkal. A macska már a kezdetektől hasznos volt, vagyis nem volt min változtatni” – mutatott rá Geigl.

Forrás: Wikimedia Commons/Alvesgaspar

BBC, MTI, Nature Ecology & Evolution


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!