Keselyűteknőst fogtak ki egy veresegyházi tóból

Az aligátorteknősnél is nagyobbra növő, annál az emberre sokkal veszélyesebb úgynevezett keselyűteknősVeszélyes aligátorteknőst fogtak be Törökbálinton. re bukkantak vasárnap délután egy veresegyházi tóban. Magyarországon most először találtak ilyen állatot – közölte a Fehérkereszt Állatvédő Liga helyszínen tartózkodó kurátora az MTI-vel. Szilágyi István elmondta, hogy egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra “rárabolt” egy nagyméretű teknős. Aligátorteknősnek hitte, de mint utóbb kiderült: az 50-55 centiméter hosszú, 10-15 kilogrammos állat egy másik fajtához, a keselyűteknősökhöz tartozik. Szabadon még sehol sem találtak Magyarországon ilyen teknőst – jegyezte meg a kurátor.

teknos-2MTI Fotó: Szilágyi István

Ismertetése szerint a Floridában honos, az aligátorteknősnél százszor veszélyesebb keselyűteknős akár 20-25 évig is élhet, a kifejlett példányok súlya elérheti a 80-100 kilogrammot, páncélja átmérője az egy métert. Igen agresszívVeszélyes aligátorteknőst fogtak be Törökbálinton. , éles fogaival akár egy emberi lábfejet is képes leharapni, ezért óvakodni kell tőle – tette hozzá. A szakemberek eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek – jegyezte meg Szilágyi István.

teknosMTI Fotó: Szilágyi István

Az ismeretlenek által valószínűleg kidobott, vasárnap kifogott példányt a kurátor csippel látta el, majd a veresegyházi medveotthonRossz körülmények közül kimentett medvék érkeztek a Veresegyházi Medveotthonba. elkülönített helyére viszi, a még korábban befogott aligátorteknősVeszélyes aligátorteknőst fogtak be Piliscsabán. ökkel. A kurátor közlése szerint mostanában egyre többen hívják újabb és újabb aligátorteknősök felbukkanása miatt. “Félő, hogy a szintén igen veszélyesVért könnyezik és izzad egy fiatal dominikai lány . fajnak kezd “szezonja” lenni nálunk. Remélhetőleg a keselyűteknős felbukkanása egyedi eset” – fogalmazott Szilágyi István.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAligátorteknős

Aligátorteknőst először tavaly nyáron, majd idén április 24-én fogott be a kurátor Both Zoltán veszélyesállatFestékkel hamisítják a garnélarákokat Kínában. -befogóval közösen, a szintén Pest megyei Biatorbágyon. Mindkét páncélost többszöri beetetés után sikerült kihúzni egy patakból. Az áprilisban talált 8-10 kilogrammos példánnyal hosszasan küzdöttek, miközben a teknős ráharapott Both Zoltán lábára, a befogó orvosi ellátására szorult – közölte korábban Szilágyi István.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!