Ismeretlen életformák rejtőzhetnek az antarktiszi jégbarlangokban

Ismeretlen életformák élhetnek az antarktiszi jégbarlangokban ausztrál tudósok szerint, akik algák, moszatok, apró állatok és korábban nem ismert élőlények DNS-nyomait találták meg jégbarlangokban, amelyeket a Ross-szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. egy aktív vulkánja, az Erebus gőzei vájhattak ki.

Forrás: United States Antarctic Program/NSF/Josh Landis

“Nagyon magas hőmérséklet lehet a barlangokban, némelyikben akár 25 Celsius fok is. Az ember kényelmesen érezheti magát odabent egy pólóban is. A barlangKorábban ismeretlen, ősi mikroorganizmusokat találtak Mexikó lenyűgöző kristálybarlangjában. bejáratát megvilágítja a természetes fény, amely néhány barlang mélyére is átszűrődik a vékony jégrétegen át” – számolt be a kutatásról Ceridwen Fraser, az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) vezető kutatója.

Forrás: Eli Duke/flickr

A barlangokban talált DNS hasonló volt növényekNem az állatok az álcázás egyedüli mesterei - a növények is képesek hasonló trükkökre. és állatok DNS-éhez, például az algákéhoz, moszatokéhoz és gerinctelenekéhez, amelyeket másfelé meg lehet találni az Antarktiszon, ám a DNS-mintákban voltak olyan szekvenciák, amelyeket nem tudtak azonosítani. “A tanulmányunk bepillantást enged abba, hogy mi élhet az antarktiszi jégTízszer gyorsabban olvad az antarktiszi jég. alatt – akár új növényFényvédő hatású molekulákat találtak az Antarktiszon élő virágos növényekben. - és állatfajok is lehetnek ott” – mondta Fraser.

Forrás: NOAAAz amerikai parti őrség 100 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóját találták meg Kaliforniában. Photo Library

Laurie Connell társkutató, a Maine-i Egyetem tudósa hozzáfűzte, hogy a talált DNS-mintákból még nem következik, hogy ezek az élőlények még mindig élnek is a jégbarlangokban. “A következő lépésben alaposabban meg kell vizsgálni a jégbarlangokat és élőlények után kell kutatni. Ha léteznek, akkor egy izgalmas, új világ kapuja nyílik meg” – magyarázta Connell.

Forrás: NOAA Photo Library/flickr

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!