Így nézett ki Budapest bombázása egy amerikai repülőgép fedélzetéről

Hetvenegy éve, 1944 áprilisában ilyenkor kezdődött meg BudapestA nap képe - Budapest ködben. légi bombázása. A fő célpont az ország egyik legnagyobb hadiipari komplexuma volt Csepelen. 1944. április 3-ig a német megszállás alatt lévő Budapestet és környékét a szövetséges haderők nem bombázták, ezen a napon azonban komoly támadás indult a fővárosNicosia - Ciprus kettéosztott fővárosa. környéki ipari központok ellen, amelyeknek nagy része a CsepelFelrobbantották a csepeli cellulózgyár épületét [videó]. -szigeten működA nap képe - Budapest ködben. ött.

Budapest bombázása

B-24 Liberator bombázógép a Csepel szigetAdományozók segítettek a japán macskasziget éhes cicáin. fölött

Az első hullámban 112 gép ért a fővárosA legszennyezettebb városok. fölé, amelyeknek az volt a feladata, hogy a szigetszentmiklósi Messerschmidt 210-eseket gyártó üzemet bombázzák.

Budapest bombázása

A Csepel Művek légifotón

A magyar légierő gépei felszálltak ugyan, de nem tudták megzavarni az offenzívát. Körülbelül háromszáz bomba hullott a gyárra és környékére.

Budapest bombázása

A szabadkikötő a magasból

Budapest bombázása

Csepeli Papírgyár és a Gubacsi hídMagyaroké a világ legrövidebb nemzetközi hídja. bombázása (a Soroksári duna13 érdekesség a Dunáról. ágon). Baloldalt a Csepeli StadionBemutatták az új Puskás Ferenc Stadion látványterveit. .

Április 13-án nagyjából nyolcszáz szövetséges gép támadta Csepelt. Célpont volt a repülőtérKai Tak - landolás a legendás repülőtéren. , a ShellA Shell a világ legnagyobb hajóját építi. , Vacuum Oil Company és a Steaua kőolaj-finomító. A fotókon is látható hatalmasTúlméretezett kutyák. füstoszlop a megrongálódott tartályokból tört elő. Ezekben a napokban Szolnokot és Győrt is bombázták.

Budapest bombázása

Hatalmas füstfelhő tör elő a szabadkikötőből.

Budapest bombázása

A Dunai Repülőgépgyárat és a gyári repülőteret (a mai Tököli repülőtér) bombázó B-24 Liberátorok

Budapest bombázása

A szabadkikötő bombázása

A támadásoknak Csepel környékén közel 1400 áldozata volt, találatok érték Csepel község központját is. A Weiss Manfréd Acél- és Fémművekben helyreállíthatatlan károk keletkeztek, a harckocsigyártás a továbbiakban itt megszűnt. A bombázások napjaiban becslések szerint közel 2-300 ezer ember menekült el a főváros környékéről.

Budapest bombázása

Bombázók a város felett. Háttérben Budapest, Csepel szigetTenerife - az örök tavasz szigete. . A füstfelhő a Ferencvárosi pályaudvar, Déli összekötő vasúti híd környékén látható.

Forrás: Fortepan

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!