Így lövelli ki a mérgét egy zsinórféreg

A zsinórférgek (Nemertea) legtöbb faja kis és közepes testméretű, hosszuk általában néhány milliméter és 1 méter között változik. Belső szerveiket bőrizomtömlő veszi körül. A külső hámréteg csillós, alatta az izomréteg hosszanti és keresztirányú rostokból áll. A fajok nagy része tengerekben él, vannak azonban édesvízi és szárazföldi zsinórférgekek is. Szinte kivétel nélkül ragadozóRitka felvétel – videóra vették, ahogy a kardszárnyú delfinek levadásznak egy cápát. k. Egyes fajaik tengeri gazdaállatokhoz, például csalánozókhoz, rákokhoz, kagylókhoz vagy zsákállatokhoz kötődnek. Mintegy 850 fajuk ismert.

Zsinórféreg

Az előbél előtt, a testüreg többi részétől elválasztott üregben jellegzetes szervük az ektodermális eredetű kiölthető ormány (proboscis) található. Ez a szerv gyakran hosszabb, mint maga a test, rajta méregmirigyekkel összekötött szúróserték (stylet) vannak. Ezek segítik a zsákmány megragadását.

Zsinórféreg

Vadászatkor az ormány kinyúlik közvetlenül a száj fölött, és az állat sűrű, ragacsos kellemetlen szagú nyálkát lövell ki rajta, ami idegmérget tartalmaz és megbénítja az áldozatot. Ezt a zsákmányszerzést próbálta megvalósítani a videón látható, kézre támadó féreg is, de a „zsákmány” méretét kissé alábecsülte.

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!